Hogyan írjunk egy ütős pályakezdő önéletrajzot? A legjobb tippek, hogy felvegyenek!

Bármelyik friss diplomástól megtudhatod, hogy az egyetemet elvégezve milyen hatalmas versenyre számíthatsz a munkaerőpiacon. Ezért annyira fontos, hogy nagyon komoly energiát fektess egy professzionális önéletrajz elkészítésébe. Függetlenül attól, hogy részmunkaidős állást keresel tanulás mellett, vagy első állásod akarod megszerezni az általad választott üzletágban, rendkívül fontos, hogy önéletrajzod reprezentatív és könnyen olvasható legyen. Olvass tovább, hogy megtudd hogyan készíthetsz az igényeidnek megfelelő önéletrajzot.

Készíts egy tökéletes pályakezdő önéletrajzot most

Miben különbözik egy pályakezdő önéletrajz a többi önéletrajztól?

Lényegében a pályakezdő önéletrajz nem különbözik jelentősen egy szakmai önéletrajztól. A legnagyobb különbség általában az, hogy egy pályakezdőnek nincs annyi tapasztalata, mint annak, aki évek óta jelen van a munkaerőpiacon. A kevés munkatapasztalat általában hátrány, de a munkaadók megértik, hogy a pályakezdők valószínűleg nem rendelkeznek az összes szükséges készséggel - hacsak nem olyanokról beszélünk, akik posztgraduális képzésben vesznek részt. Ezért egy pályakezdő önéletrajzban ajánlott inkább a pályázó pozitív tulajdonságait kidomborítani a releváns munkatapasztalatok felsorolása helyett.

Hogyan kezdjünk bele egy pályakezdő önéletrajz írásába?

Tekints meg egy pályakezdő önéletrajzpéldát kiindulópontként. Számos sablon közül választhatsz, amelyek segítségedre lehetnek az első lépésekben. Egy önéletrajzminta használata minden bizonnyal jobb, mint az üres papírlapot bámulni. Bár a kézzel írott önéletrajzok bizonyos körülmények között elfogadhatóak, a munkaadók többsége elvárja, hogy a pályakezdő szövegszerkesztőn készítse el az önéletrajzát, amely az érintett pályázati eljárástól függően kinyomtatható vagy elküldhető e-mailben.

Mi legyen az önéletrajzodban?

Kezdd a neveddel és az elérhetőségeiddel, majd folytasd a személyes adataiddal és a végzettségeiddel, beleértve a részmunkaidős állások vagy a szakmai gyakorlatok alatt szerzett tapasztalatokat is. Írj teljes mondatokat, bár itt-ott használhatsz listát is, például vizsgaeredmények felsorolásához. Ha már megszerezted az alapdiplomád, és mesterképzésben tanulsz, akkor ne felejtsd el először feltüntetni a jelenlegi diplomád adatait, beleértve a felsőoktatási intézményt is, ahol megszerezted. Ezután folytathatod a középiskolai tanulmányokkal, az érettségivel és így tovább.

Egy jó önéletrajznak mindenképpen tartalmaznia kell a következőket;

  • Személyes adatok / elérhetőség
    • Teljes név
    • Lakóhely
    • Telefonszám
    • E-mail cím
    • LinkedIn profil (ha reprezentatív és naprakész)
  • Személyes profil; rövid, de ütős bemutatkozás. Két-három mondatban írd le, ki vagy, miben vagy jártas, és mit keresel, milyen ambícióid vannak.
  • Szakmai tapasztalat; sorold fel az eddig betöltött pozícióidat, és az ezek során megszerzett tapasztalataidat. Röviden ismertesd a feladataidat, kötelezettségeidet és eredményeidet. Azokat a készségeidet igyekezz kiemelni, amelyek hozzájárulhatnak egyéb feladatkörök sikeres betöltéséhez is.
  • Tanulmányok és képesítések; a legutóbb befejezett tanulmányodat tedd az első helyre. Ha releváns a megpályázott állás szempontjából, add meg diplomád részleteit. Ide tartozhatnak specifikus készségek, amelyeket megszereztél, megvalósított projektek, valamint az azokban betöltött konkrét szereped és eredményeid.

Készíts egy tökéletes pályakezdő önéletrajzot most

Hogyan kerekedjünk felül kevés vagy nulla szakmai tapasztalattal?

Nem lehet tapasztalatot varázsolni a semmiből, ezért tanuld meg, hogyan tudod az önéletrajzodban bizonyítani a készségeidet. Az egyetemi vagy azon kívüli klubok és társaságok tagjaként végzett tevékenységek felhasználhatók például szervező, személyközpontú és kommunikációs készségeid bemutatására. Meg se próbálj olyan munkatapasztalatokat kitalálni, amelyeket sohasem csináltál. Egy interjún ez valószínűleg elég hamar ki is derülne. Bármilyen munkát is végeztél, még ha csak nyári szünetben dolgoztál is, az releváns lehet, és bizonyítja munkaképességedet és azt, hogy akarsz is dolgozni.

Természetes, ha az önéletrajzban nem csak olyan információkat akarsz megjeleníteni, amelyek relevánsak, és hozzáadott értéket képviselnek. Ha úgy érzed, hogy még több „tartalom” kell az önéletrajzodba, szakmai tapasztalat hiányában átgondolhatod a következő részek hozzáadását:

  • Iskolán kívüli tevékenységek; tagja vagy egy klubnak, hallgatói önkormányzatnak, vagy írtál-e az egyetemi lapba? Szuper! Ezek a tevékenységek mind készségeket és elkötelezettséget bizonyíthatnak. Ha kihagynád ezeket a pályakezdő önéletrajzodból, az nagy hiba lenne.
  • Érdeklődés; ha a hobbid vagy személyes érdeklődési köröd illeszkedik a megpályázott álláshoz vagy üzletághoz kapcsolódó területhez, ez előnyt jelenthet számodra a többi jelölttel szemben. Bátran menj bele részletekbe; mi érdekel pontosan? Vannak olyan konkrét könyvek, szerzők vagy szakértők, amelyek/akik inspirálnak? Minél alaposabban kifejted, annál hitelesebbnek tűnik majd az érdeklődési köröd.
  • Tanulmányi projektek; részt vettél olyan projektben, amihez szükség volt a megpályázott álláshoz szükséges készségekre? Ez nagyszerűen pótolhatja a munkatapasztalatot! Írd le a feladatot, a benne betöltött pontos szereped, és a projekt eredményét. Ha az általad végzett projekt vagy kutatás bármilyen módon publikálva lett, feltétlenül mellékelj hozzá egy linket.
  • Kiváló értékelés; átlagon felüli osztályzatokat értél el? Ez valódi előnyt jelenthet a többi pályakezdő jelölttel szemben. A legfontosabb itt a megfelelő prezentáció; a hiánytalan felsorolás helyett érdemes itt a munkaterület szempontjából leginkább releváns eredményekre összpontosítani.

Hogyan tűnj ki a tömegből a pályakezdő önéletrajzoddal?

Nézzünk szembe a tényekkel: a szakmai tapasztalatod hiányát egy potenciális munkáltató hátránynak tekintheti. Ezért más területeken kell kitűnnöd, például az önéletrajzodban. A legfontosabb itt az önéletrajz testreszabása, hogy tökéletesen illeszkedjen a megpályázott álláshoz. A munkaköri leírásban a munkaadók számos utalást tesznek arra, hogy mit várnak el egy jelölttől. Fordítsd ezeket az információkat a saját előnyödre! Győződj meg róla, hogy az önéletrajzod átolvasásakor a szükséges készségek könnyen megtalálhatók.

Ha kreatív területre pályázol, akkor a színek, grafikák és képek használata az önéletrajzodban sikert arathat. Azonban a legtöbb pályakezdő munka megköveteli, hogy ragaszkodj a hagyományos formátumhoz, ami megnehezíti az önéletrajz kitűnését a versenytársak pályázatai közül. Alternatív megoldásként nagybetűket is használhatsz a szakaszfejlécekhez, ami dinamikusabbá teszi az önéletrajzod. Ha az általánosan felsorolt tulajdonságok mellett olyanokat is kiemelsz, amelyeknek az állás szempontjából különös jelentősége lehet, akkor a dőlt betű vagy a félkövér szöveg megfontolt használata is jó döntés lehet. A legfontosabb itt az, hogy ne vigyük túlzásba a formázást, különben a pályakezdő önéletrajz kissé gyerekesnek tűnhet.

A következő tippek is segíthetnek, hogy az önéletrajzod kitűnjön a többi közül:

  • Ügyelj arra, hogy az önéletrajz és a kísérőlevél különböző részei össze legyenek hangolva, hogy egyértelmű és következetes képet nyújtsanak az álláshirdetők számára. Például ha egy nagyon komoly kereskedelmi irányultságú állásra jelentkezel, akkor nem igazán segít annak megemlítése, hogy világhírű környezetvédő szeretnél lenni.
  • A készségek felsorolása egy dolog, ám ezek bemutatása egész más történet.Ha vannak bizonyos készségeid, amelyek fontosak lehetnek egy álláshoz, ne csak azt közöld, hogy rendelkezel velük, hanem próbáld meg leírni, honnan szerezted őket. Tehát, ha például hivatkozol a szuper szervező képességeidre, keress olyan példákat, ahol bemutatod ezt a készséget. Szakmai tapasztalat mellett ez akár megnyilvánulhat egy sportklub vagy diákegyesületi rendezvény megszervezésében is.
  • Összpontosíts az eredményekre. A munkaadókat rendszerint érdekli, ha az egyetemen az átlagosnál magasabb osztályzatokat kaptál bizonyos tárgyakra vagy projektekre, vagy ha a mellékállásodban az elvártnál magasabb teljesítményt nyújtottál. Maratont futottál, vagy hegyet másztál? Remek alkalom a munkatapasztalat hiányának pótlására!

Miért készítsek minden álláspályázathoz külön önéletrajzot?

Minden állás más. Minden munkáltatónak különböző a márkaidentitása és a munkamódszere. Az igazság az, hogy akkor is bejuthatsz egy interjúra, ha nem módosítod ezeknek a sajátos követelményeknek megfelelően az önéletrajzod. Ha azonban itt-ott átszabod és egyedivé teszed azt, sokkal nagyobb eséllyel hívnak majd be. Nem kell minden alkalommal teljesen újraírnod az önéletrajzod, amikor jelentkezel egy új állásra. Már néhány finom módosítással nagyon sokat változtathatsz. Képzeld el például, hogy a jótékonysági szektorban szeretnél egy állást megszerezni. Amikor felsorolod a tanulmányi eredményeidet, tedd a biológiából kapott vizsgaeredményedet az első helyre, ha az adott munkáltató orvosi kutatásokat végez. Hasonlóképpen sorold fel a nyelvtudásodat is, ha a szóban forgó jótékonysági szervezet külföldön tevékenykedik, vagy ahol ilyen készségekre van szükség. Még akkor is, ha úgy gondolod, hogy ezek a részletek nem nyomnak sokat a latban, gondolj arra, hogy a legtöbb pályakezdő önéletrajz egy kaptafára készül. Már egy apró módosítás révén előnyt szerezhetsz magadnak a versenytársakkal szemben, és felkerülhetsz az interjúra behívottak listájára. Egy másik hasznos tipp, hogy rendezd át úgy a személyes profilod szövegét, hogy a szóban forgó munkáltató szempontjából relevánsabb információk kerüljenek legfelülre.

Milyen formátum és szerkesztés a legjobb egy pályakezdő önéletrajzhoz?

Egyes álláspályázatok esetén adott, hogy milyen formátumban kérik az önéletrajzokat. Ennek az oka általában az, hogy a folyamathoz jelentkezési űrlap is tartozik, és az érintett munkáltatók nem akarják ugyanazt az információt többször feldolgozni, mert ez lelassítaná a szelektálás menetét. Abban az esetben, ha nem határozzák meg az önéletrajz felépítését, ajánlott a bevált formátumoknál maradni. Használj világosan olvasható betűtípust, hogy szakszerűnek hasson az anyagod. A Comic Sans-t érdemes elkerülni, de a Times New Roman, az Arial és a Verdana egyaránt jól működik. Használj valamivel nagyobb betűméretet a nevedhez és elérhetőségedhez, elvégre az önéletrajz rólad szól. Tagold alcímekkel az önéletrajz különböző szakaszait is. Győződj meg róla, hogy úgy használod a sortöréseket, hogy az önéletrajzodban szereplő információk könnyen átfuthatóak legyenek. Ne feledd, az álláshirdetők néha több száz reményteli pályakezdő önéletrajzát nézik át naponta, így a tiédet is csak akkor olvassák el részletesen, ha az első rostán túljutott. Ügyelj rá, hogy az önéletrajzod ne legyen túl hosszú. Egy önéletrajz ideális hossza nem határozható meg pontosan, mivel ez a kísérőlevélben vagy a jelentkezési űrlapon megadott egyéb információktól is függ. Ha viszont az önéletrajzod két A4-es oldalnál hosszabb, az túl hosszú, és érdemes tömörítened.

Önéletrajzpélda – egyetemet végzett pályakezdő - Cambridge sablon

Oneletrajz-pelda-egyetemet-vegzett-palyakezdo

Pál önéletrajzát most a modernebb Cambridge-sablonnal készítettük el, fotó mellékelésével. A sablon fénykép nélkül is használható. A CVmaker segítségével könnyedén lemásolhatod az önéletrajzot, hogy igazíthasd az álláshoz, amire pályázol. Nézd meg a többi önéletrajzsablonunkat is, és válaszd ki azt, amelyik a legjobban megfelel az általad megcélzott állásnak!

Töltsd le ezt az önéletrajz példát – egyetemet végzett pályakezdő, fotóval

Jó tanácsok és elkerülendő hibák

  • Kerüld a közvetlen stílust és a zsargonkifejezéseket. Egy önéletrajz hivatalos dokumentum, és ekként kell kezelni még akkor is, ha a szóban forgó munkáltató a saját cégét „trendinek” tartja.
  • Ellenőrizd az önéletrajzod, hogy nincsenek-e benne elírások és helyesírási hibák. Még egyetemi végzettséggel rendelkező, kitűnő esszéírók is követnek el ilyen típusú hibákat, ezért nézd át többször a szöveget, mielőtt elküldenéd.
  • Ne adj meg olyan információt az önéletrajzodban, amit már megadtál a jelentkezési lapon. Így lerövidítheted az önéletrajzodat, vagy megadhatsz további információkat, amelyeket egyébként kihagytál volna.
  • Még egy kevés munkatapasztalat is nagyban hozzájárul az első munkahelyre történő jelentkezés sikeréhez a diploma megszerzése után, ezért ne szégyelld ezeket megemlíteni! Manapság szinte minden egyetemistának kell valamilyen munkával pénzt keresnie a tanulmányai alatt, és a munkaadók ezt értékelni fogják.

Kapcsolódó cikkek

Több mint 112 872 felhasználó készítette már el önéletrajzát

Az önéletrajz készítővel gyorsan és egyszerűen létrehozhat egy egyedi és professzionális önéletrajzot 15 percen alatt.

Készítse el önéletrajzát

Növelje az állásszerzés esélyét azzal, hogy professzionálisan megtervezett önéletrajzsablonjainkkal és kiegészítő színvilágunkkal készíti el önéletrajzát.