Hogyan írjunk egy ütős pályakezdő önéletrajzot? A legjobb tippek, hogy felvegyenek!

Bármelyik friss diplomástól megtudhatod, hogy az egyetemet elvégezve milyen hatalmas versenyre számíthatsz a munkaerőpiacon. Ezért annyira fontos, hogy nagyon komoly energiát fektess egy professzionális önéletrajz elkészítésébe. Függetlenül attól, hogy részmunkaidős állást keresel, tanulás mellett, vagy megakarod szerezni első állásod abban az üzleti szegmensben, amit kiválasztottál magadnak, kiemelten fontos, hogy önéletrajzod reprezentatív és könnyen olvasható legyen. Olvasd tovább, hogy megtudd hogyan készíthetsz az igényeidnek megfelelő önéletrajzot.

Készíts egy tökéletes pályakezdő önéletrajzot most

Miben különbözik egy pályakezdő önéletrajz a többi önéletrajztól?

Lényegében a pályakezdő önéletrajz nem különbözik annyira a szakmai önéletrajztól. A nagy különbség általában véve az, hogy nincs annyi tapasztalata, mint annak, aki évek óta jelen van a munkaerőpiacon. A kevés munkatapasztalat általában hátrány, de a munkaadók megértik, hogy a pályakezdők valószínűleg nem rendelkeznek az összes szükséges készséggel - hacsak nem olyanokról beszélünk, akik posztgraduális képzésben vesznek részt. Ezért a pályakezdő önéletrajzban inkább az adott személy pozitív tulajdonságait kell kidomborítani, mintsem a releváns munkatapasztalatokat kiemelni.

Hogyan kezdjünk bele egy pályakezdő önéletrajz írásába?

Nézzél meg egy pályakezdő önéletrajz példát, és dolgozz abból. Számos sablon közül választhatsz, amelyek segítenek az elkezdésben. Valaki más sablonjának használata nagy segítség lehet, és minden bizonnyal jobb, mint egy üres papírlapot bámulni. Noha a kézzel írott önéletrajzok bizonyos körülmények között elfogadhatóak, a munkaadók többsége elvárja, hogy a pályakezdő szövegszerkesztőn készítse el, amelyet az érintett pályázati eljárástól függően kinyomtatható egy vagy két A4-es papírra vagy e-mailben elküldhető.

Mi legyen az önéletrajzodban?

Kezd a neveddel és az elérhetőségeiddel, ezután folytasd a személyes profiloddal és az végzettségeiddel, beleértve a részmunkaidős vagy a szakmai gyakorlatok alatt szerzett tapasztalatokat is. Írj teljes mondatokat, bár itt-ott használhatsz listázást is például a vizsgaeredmények felsorolásához. Ha már megszerezted az alapdiplomád és a mesterképzésben tanulsz, akkor ne felejtsd el először feltüntetni a jelenlegi diplomád adatait, beleértve azt a felsőoktatási intézményt is, ahol megszerezted. Ezután folytathatod a középiskolai tanulmányokkal, az érettségivel és így tovább.

Egy jó önéletrajznak legalább a következőket kell tartalmaznia;

 • Személyes adatok / elérhetőség
  • Teljes név
  • Lakóhely
  • Telefonszám
  • Email cím
  • LinkedIn profil (ha reprezentatív és naprakész)
 • Személyes profil; rövid, de ütős bemutatkozás. A két-három mondatban magyarázd el, ki vagy, miben vagy jártas és mit keresel, és milyen ambícióid vannak.
 • Szakmai tapasztalat; írd le az eddig végzett munkáidat és az ezáltal megszerzett tapasztalataidat. Röviden ismertesd a feladataidat, felelősségedet és eredményeidet. Próbálj meg koncentrálni az olyan készségekre, amelyek segítenek abban, hogy más munkákban is sikeres lehessél.
 • Tanulmányok és képesítések; tedd a legutóbb befejezett tanulmányodat az első helyre. Ha releváns a megpályázott állás szempontjából, add meg diplomád részleteit, például a megtanult specifikus készségeket, a megvalósított projekteket, valamint azokban a konkrét szerepedet és eredményeidet.

Készíts egy tökéletes pályakezdő önéletrajzot most

Hogyan birkózzunk meg a kevés vagy nulla szakmai tapasztalattal?

Nem lehet tapasztalatot varázsolni a semmiből, ezért használd azt a know-how-t, amellyel az önéletrajzban bizonyítania tudod a készségeidet. Az egyetemi és azon kívüli klubok és társadalmi csoportok tagjaként végzett tevékenységek felhasználhatók például szervező, személyközpontú és kommunikációs készségeidnek a bemutatására. Meg se próbálj olyan munkatapasztalatokat kitalálni, amiket sohasem csináltál. Egy interjún ez valószínűleg elég hamar ki is derülne. Bármilyen munkát is végeztél, még ha csak nyári szünetben dolgoztál is, az releváns, és bizonyítja munkaképességedet és azt, hogy akarsz is dolgozni.

Természetes, ha az önéletrajzban nem csak olyan információkat akarsz megjeleníteni, amelyek relevánsak és így hozzáadott értéket jelentenek. Ha úgy érzed, hogy még több „tartalom” kell az önéletrajzodba, a szakmai tapasztalat hiánya miatt átgondolhatod a következő részek hozzáadását;

 • A tanulmányokon kívüli tevékenységek; tagja vagy-e klubnak, hallgatói önkormányzatnak, vagy írtál-e az egyetemi lapba? Szuper! Ezek a tevékenységek mind készségeket, mind elkötelezettséget bizonyíthatnak. Ha kihagynád ezeket a pályakezdő önéletrajzodból, az nagy hiány lenne.
 • Érdeklődés; ha hobbid vagy személyes érdeklődésed megegyezik a megpályázott állás vagy üzletág területével, ez előnyt jelenthet más jelöltekkel szemben. Próbálj itt konkrét lenni; mi érdekel pontosan? Vannak olyan konkrét könyvek, szerzők vagy szakértők, amelyek/akik inspirálnak? Minél konkrétabb vagy, annál hitelesebbek az érdeklődési területeid.
 • Tanulmányi projektek; csináltál olyan projektet, amelyben bemutattad a megpályázott álláshoz szükséges készségeket? Ez nagyszerűen pótolhatja a munkatapasztalatot! Írd le a feladatot, az konkrét szerepedet és a projekt eredményét / eredményeit. Ha az általad végzett projekt vagy kutatás bármilyen módon publikálva lett, feltétlenül adj meg egy linket.
 • Kiváló értékelés; átlagon felüli osztályzatokat értél el? Ez valódi előnyt jelenthet a többi pályakezdő jelölttel szemben. A legfontosabb itt a megfelelő bemutatás; érdemes összpontosítani a munkaterület szempontjából leginkább releváns eredményekre, a teljes lista helyett.

Hogyan tűnj ki a tömegből a pályakezdő önéletrajzoddal?

Nézzünk szembe a tényekkel; a szakmai tapasztalatod hiányát a potenciális munkáltatód egy hátránynak tekintheti. Ezért más területeken kell kiemelkedőt mutatni, például az önéletrajzodban. A legfontosabb itt az önéletrajz testreszabása, hogy tökéletesen illeszkedjen a munkaleíráshoz. A munkaköri leírásban a munkaadók sok olyan utalást tesznek, amiből következtetni lehet arra, hogy mit keresnek egy jelöltnél. Használd ezeket az információkat a saját előnyödre! Győződj meg arról, hogy az önéletrajzod átolvasásakor a szükséges készségek könnyen megtalálhatók legyenek.

Ha kreatív területre pályázol, akkor a színek, grafikák és képek használatával sikeres lehetsz. Azonban a legtöbb pályakezdő munka megköveteli, hogy ragaszkodj a hagyományos formátumhoz, ami megnehezíti az önéletrajz kiemelését a versenytársak közül. Alternatív megoldásként nagybetűket is használhatsz a szakaszfejlécekhez, ami dinamikusabbá teszi az önéletrajzot. Ha olyan fontos tulajdonságokat sorolsz fel, amelyek az állás szempontjából kiemeltek, az általánosak mellett, akkor a dőlt betű vagy a félkövér szöveg megfontolt használata is előny lehet. A legfontosabb itt az, hogy ne vigyük túlzásba a formázást, különben a pályakezdő önéletrajz kissé gyerekesnek tűnhet.

A következő tippek is segíthet, hogy az önéletrajzod kitűnjön a többi közül;

 • Ügyelj arra, hogy az önéletrajz és a kísérőlevél különböző részeinek össze legyenek hangolva, hogy ez egyértelmű és következetes sztori legyen a toborzók számára. Például, ha egy nagyon komoly kereskedelmi irányultságú állásra jelentkezel, akkor nem igazán segít annak említése, hogy világhírű környezetvédővé szeretnél lenni..
 • A készségek megemlítése egy dolog, ezek bemutatása egy másik sztori. Ha vannak bizonyos készségek, amelyek fontosak egy bizonyos álláshoz, ne csak azt mond, hogy rendelkezel velük, hanem próbáld meg megadni, hogy hol tanultad meg őket. Tehát, ha például hivatkozol a szuper szervező képességeidre, próbálj meg olyan példákat találni, ahol bemutatod ezt a készséget. A szakmai tapasztalat mellett ez például megnyilvánulhat egy sportklub vagy diákegyesület rendezvény megszervezésében is.
 • Összpontosíts az eredményekre. A munkaadókat érdekli, hogy az egyetemen átlagosan magasabb osztályzatokat kaptál bizonyos tanulmányokra vagy projektekre, vagy hogy a mellékállásodban túlteljesítetted a feladatokat. Maratont futottál vagy hegyet másztál? Remek módszer a munkatapasztalat hiányának pótlására!

Miért készítsek minden állás pályázatra egyedi önéletrajzot?

Minden állás különböző. Minden munkáltatónak más a márka identitása és a munkamódszerei. Az igazság az, hogy akkor is bekerülhetsz az interjúra, ha nem alakítod ezeknek a követelményeknek megfelelően egyedire az önéletrajzod. Ha viszont itt-ott átszabod és egyedivé teszed az önéletrajzod sokkal nagyobb eséllyel hívnak majd be. Nem kell azonban minden alkalommal újraírnod az önéletrajzod, amikor jelentkezel egy másik állásra. Csak néhány finom módosítással nagyon sokat változtathatsz. Képzeld el például, hogy a jótékonysági szektorban szeretnél egy állást megszerezni. Amikor felsorolod a tanulmányi eredményeidet, akkor tedd a biológia eredményedet az első helyre, ha az adott munkáltató orvosi kutatásokat végez. Hasonlóképpen sorold fel a nyelvtudásodat is, ha a szóban forgó jótékonysági szervezet külföldön tevékenykedik és ahol ilyen készségekre van szükség. Még akkor is, ha úgy gondolod, hogy ezek a részletek nem változtatnak semmit, gondolj arra, hogy egy csomó pályakezdő önéletrajz ugyanolyan. Csak egy kis módosítás révén előnyt szerezhetsz a versenytársakkal szemben, és bekerülhetsz az interjúra behívottak listájára. Egy másik hasznos tipp, hogy rendezd át úgy a személyes profilod szövegét, hogy a benne szereplő, a szóban forgó munkáltató szempontjából relevánsabb információk kerüljenek legfelülre.

Milyen formátum és felépítés a legjobb egy pályakezdő önéletrajzhoz?

Egyes álláspályázatokban meghatározzák milyen formátumban kérik az önéletrajzokat. Ennek az az oka általában, hogy a folyamathoz jelentkezési űrlap is társul, és az érintett munkáltatók nem akarják ugyanazt az információt többször feldolgozni, ami lelassítaná a kiválasztási folyamatot. Olyan esetekben, ahol nem adnak meg előre önéletrajz felépítést a legjobb, ha maradsz a bevált formátumoknál. Használj tiszta és olvasható betűtípust, ami profinak tűnik. A Comic Sans-t érdemes elkerülni, de a Times New Roman, az Arial és a Verdana is egyaránt jól működik. Használj valamivel nagyobb betűméretet a nevedhez és elérhetőségedhez - végül is az önéletrajz rólad szól. Használj alcímeket az önéletrajz különböző szakaszaihoz is. Győződj meg arról, hogy jól használod a sortöréseket, hogy az önéletrajzodban szereplő információk gyorsan átolvasható módon legyenek elrendezve. Ne feledd, hogy a munkáltatók néha több száz reményteli pályakezdő önéletrajzot látnak naponta, így a tiédet is csak akkor olvassák el részleteiben, ha az első gyors átolvasáson túljutott. Figyelj arra, hogy az önéletrajzod ne legyen túl hosszú. Az, hogy milyen hosszú legyen egy önéletrajz, nem egy egzakt tudomány, mivel az egy kísérőlevélben vagy egy jelentkezési űrlapon megadott egyéb információktól is függ. Ha viszont az önéletrajzod két A4-es lapnál hosszabb, akkor az túl hosszú és le kell egyszerűsítened.

Önéletrajz példa – egyetemet végzett pályakezdő - Cambridge sablon

Oneletrajz-pelda-egyetemet-vegzett-palyakezdo

Pál önéletrajzát most a modernebb Cambridge-sablonnal készítettük el egy fotóval. A sablon fénykép nélkül is használható. A CVmaker segítségével könnyedén lemásolhatod önéletrajzod, és a pályázott álláshoz igazíthatod. Nézd meg a többi önéletrajz sablonunkat is, és válassz egy olyat, ami a legjobban megfelel az általad pályázott állásnak!

Töltsd le ezt az önéletrajz példát – egyetemet végzett pályakezdő, fotóval

Jó tanácsok és elkerülendő hibák?

 • Kerüld az informális nyelvezetet és a szleng kifejezéseket. Az önéletrajzok hivatalos dokumentumok, és ilyenként kell őket kezelni, még akkor is, ha a szóban forgó munkáltató saját cégét „trendinek” tartja.
 • Ellenőrizd az önéletrajzod, hogy nincsenek-e benne elírások és helyesírási hibák. Még az egyetemen kitűnő esszéírók is követnek el ilyen típusú hibákat, ezért ellenőrizd és ellenőrizd még egyszer, mielőtt elküldenéd.
 • Ne adj meg olyan információkat az önéletrajzodban, amiket már megadtál egy jelentkezési lapon. Rövidítsd le az önéletrajzod ezzel, vagy adj meg olyan további információkat, amelyeket egyébként kihagytál volna.
 • Még egy kis munkatapasztalat is nagyban hozzájárul az első munkahelyre történő jelentkezés sikeréhez a diploma megszerzése után, ezért ne szégyelld ezeket megemlíteni. Manapság szinte minden egyetemistának kell valamilyen munkával pénzt keresnie miközben tanul, és a munkaadók megértik ezt.

Kapcsolódó cikkek

Több mint 112 872 felhasználó készítette már el önéletrajzát

Az önéletrajz készítővel gyorsan és egyszerűen létrehozhat egy egyedi és professzionális önéletrajzot 15 percen alatt.

Készítse el önéletrajzát

65% -kal nagyobb eséllyel kap munkát