8 tipp, amivel kiemelheted korábbi munkatapasztalataidat az önéletrajzodban

Tehát elérkezett az ideje, hogy elkészítsd az önéletrajzod, és labdába rúgj a munkaerőpiacon. De hogyan lehetsz benne biztos, hogy a munkaerőszervezők pont a te önéletrajzod veszik majd észre a jelentkezők tömegében?

Hát úgy, ha felsorolod a munkahelyi tapasztalataidat és képességeidet olyan pontosan, világosan és összefüggően, amennyire csak lehet, ráadásul úgy, hogy könnyen olvasható legyen.

Lehetsz akár többéves tapasztalattal tökéletes a munkakör betöltésére, ha túlságosan bő lére eresztett vagy bonyolult az önéletrajzod, a kukába fog kerülni. A munkaerőszervezők, legyenek akár cégen belül vagy külső ügynökség munkatársai, néhány percnél többet nem töltenek egy-egy önéletrajz átfutásával. Ha ezalatt nem találják meg, amit keresnek, továbblépnek.

Ez azt jelenti, rajtad áll, hogy az önéletrajzod kitűnjön a többi közül, és téged hívjanak be interjúra. Azon túl, hogy profi önéltrajzmintát használsz, az önéletrajzod tartalma dönti majd el, behívnak-e az interjúra vagy sem.

Itt van hát nyolc tipp, amivel kihozhatod a maximumot a munkatapasztalataidból, nyerő önéletrajzot alkotva.

Készítsd el profi önéletrajzod most

1. Kezdd a legfrissebb vagy legrelevánsabb munkatapasztalatoddal

A munkaadók azt akarják tudni, milyen friss munkatapasztalattal rendelkezel, ami releváns a megüresedett hely szempontjából. Ezért lényeges, hogy a jelenlegi vagy legfrissebb munkatapasztalatoddal kezdd a felsorolást, és onnan haladj hátrafelé. Koncentrálj az álláshirdetésben említett feladatkörökre, és hagyj ki minden egyebet, ami nem fontos.

Csak kivételes esetben indokolt nem a legfrissebb munkatapasztalatoddal kezdened. Például ha most diplomáztál, és a legfrissebb munkatapasztalatod a tanulmányaid mellett folytatott mellékállás volt, de az azt megelőzően betöltött gyakornoki pozíció a potenciális alkamazó szempontjából relevánsabb.

Tipp: Ha semmilyen munkatapasztalatod nincs, sorolj fel képzéseket, amelyekben az iskola után részt vettél, és részletezd a legmagasabb fokú végzettséged. Felsorolhatod a hobbijaid és érdeklődési köreid is, ha van közük a pályázott helyhez. Az általános iskolai képzésed azonban hagyd ki.

2. Használj rövid, frappáns mondatokat, amin megakad az olvasó szeme

A cél az, hogy az önéletrajzod egyszerre könnyen olvasható és informatív legyen. Kerüld a hosszú mondatokat, és listába szedve sorold fel a munkatapasztalataidat. Keress kulcsszavakat az álláshirdetésből, amelyek megfelelnek a tapasztalataidnak, és igazítsd ezekhez a megfogalmazásod.

3. Fókuszálj arra, amit a gyakorlatban tehetsz, ami a munkaadó számára hasznos lehet

Sorold fel az ismereteket, amiket szereztél, a képességeidet és kompetenciáidat, amiket kifejlesztettél, bizonyított eredményeket, amiket elértél, és a feladatköröket, amelyekért felelős voltál. Igazítsd mindezt a megpályázott álláshoz, és fogalmazd meg úgy, hogy az kitűnjön a többi közül. Gondolj az egyes alkotóelemekre így: ha az alkalmazó a korábbi munkaadóidtól szerezne referenciát, megerősítést kapna-e az állításaidról?

4. A rövid mondatok és a listaformátum használata elengedhetetlen

A rövid mondatok könnyen olvashatóak, és pontosan átadják a releváns munkatapasztalataidat. A pontokba szedett lista megfelelően tagolja a mondatokat, és átláthatóan rendszerezi az információt. Ne fűzz fel több mondatot egyetlen pontba. Adj helyet inkább a találó részleteknek, a fölöslegeseket pedig pörgesd ki.

5. Add a legtöbb figyelmet a lényeges tapasztalatoknak

Munkatapasztalataid listázásakor figyelj rá, hogy azok illeszkedjenek az álláshirdetésben felsorolt felelősségi körök sorrendjéhez. Az a fontos, hogy a megfelelő munkatapasztalataid legyenek láthatóak. Az egyéb tapasztalataidat röviden ismertesd lejjebb, vagy hagyd ki őket, ha nincs jelentőségük.

6. Igazítsd a munkaköreid megnevezését az álláshirdetésben leírtakhoz

A legtöbb munkakörnek cégtől függően több elnevezése létezik. Módosítsd az általad betöltött pozíciók nevét a pályázott állás alapján, de anélkül, hogy valótlant állítanál magadról. Ez egy elengedhetetlen lépés ahhoz, hogy túljuss a toborzók CV-szűrő szoftverein, amelyek bizonyos kulcsszavak keresésére vannak beállítva és automatikusan elutasítját azokat a jelentkezéseket, amelyekben ezek nem találhatóak.

Egy pincér például felszolgálóként vagy vendéglátósként is megnevezhető. Ha a potenciális munkaadó által használt szókincshez igazodsz, az megkönnyíti számára, hogy azonnal felismerje a tapasztalataidat.

7. Igazítsd a profilod bevezető szövegét az önéletrajzodhoz

Minden nyerő önéletrajz egy rövid összefoglalóval kezdődik. Említsd meg benne röviden kihagyhatatlan munkatapasztalataidat, amiket azután az önéletrajzban megerősítesz. A munkaerőszervező akkor fog tovább olvasni, ha lenyűgözi a profilösszefoglalód. Életbevágó tehát, hogy az önéletrajz szövegében megtalálja ezeket részletezve. Ne felejtsd el belevenni olyan eredményeidet, amelyek kapcsolódnak a munkatapasztalataidhoz, ha vannak ilyenek.

Készítsd el profi önéletrajzod most

8. Említsd meg a figyelemre méltó eredményeid és kiemelkedő teljesítményeid

Ez már többről szól, mint egyszerűen teljesíteni az elvárásokat. Itt arról van szó, hogy felsorolod az eredményeidet és teljesítményeidet, amelyek túlmutatnak az elvárásokon. A helyzettől függően adj meg részleteket arról, hogy mi volt a feladat, és mit értél el. Arra azonban figyelj, hogy csak ellenőrizhető adatokat adj meg. Ha egyelőre nincsenek említésre méltó eredményeid, semmi gond, ez nem alapelvárás egy interjú megszerzéséhez.

Alaposan dolgozd ki a munkatapasztalatokat, mielőtt megírnád az önéletrajzod

Időt takaríthatsz meg, ha készítesz egy durva vázlatot a munkatapasztalataidról. Sorold fel az összes jelenlegi és múltbeli tevékenységi köröd, majd vesd őket össze az álláshirdetéssel. Válaszd ki azt, ami fontos, a többit pedig hagyd el. Minden jelentkezéshez rendezd újra a feladatköreidet, hogy mindig a legjelentősebb kerüljön legelőre.

Dolgozz ennek a listának az alapján:

  • Írj le röviden minden feladatkört a lényeges információra koncentrálva
  • Sorold fel a képességeket és kompetenciákat, amelyeket az egyes pozíciókban szereztél
  • Említsd meg kiemelkedő teljesítményeidet, ahol ez számít
  • Kezdd minden pozíció leírását egy rövid összefoglalóval arról, hogy mi volt a szereped
  • Vedd bele a munkahelyen végzett képzéseket is

Kihagyás van az önéletrajzomban; mit csináljak?

Semmi pánik! Többféleképpen lehet ezt orvosolni anélkül, hogy rosszul nézne ki az önéletrajzod.

Rengeteg embernek lehetnek kihagyások az önéletrajzában, számtalan okból. Néha azért lépnek vissza évekre a szakmai életükből, hogy a gyerekeikkel legyenek vagy rokont ápoljanak. Máskor egyszerűen egy hosszú utazásról van szó, vagy pihenő évről. Azonban az ilyesmi semmi esetre sem jelent hátrányt abban, hogy felvegyenek egy munkahelyre.

Ha csak néhány hónapról van szó, úgy tudod kiküszöbölni a problémát, ha csak évszámot adsz meg az egyes pozíciók időtartamának megjelöléséhez, hónapok nélkül. Ahol több mint egy évig nem volt munkád, ott hagyhatod a dátumokat az önéletrajzodban változtatás nélkül, majd röviden magyarázd meg a kihagyást a motivációs leveledben.

Régebben volt mellékkeresetem, megemlítsem?

Mindennek, ami az önéletrajzodba kerül, relevánsnak kell lennie a megpályázott álláshoz. Ha a mellékállásod során szükséged volt olyan képességekre, illetve szereztél olyan tapasztalatokat, amelyeket kamatoztatni tudnál az új helyeden, említsd meg, ha nem, hagyd ki.

Ha már elég sok munkatapasztalatod van, a mellékállások nem olyan fontosak, hacsak nem segítettek hozzá jelentős képességekhez. Ha például volt idő, amikor részmunkaidőben felszolgálóként dolgoztál, és most étteremvezetői pozícióra pályázol, tedd bele az önéletrajzodba. Bizonyítja, hogy mindig is vonzott a vendéglátás.

Ha viszont összességében kevés munkatapasztalatod van, a legjobb, ha megemlíted minden korábbi mellékállásodat. Így bizonyíthatod, hogy van munkahelyi jártasságod. Akkor is, ha a munkahely nem passzol, tanulunk belőle valamit.

Lezárásként

A képzésed, a képességeid és munkahelyi tapasztalataid elsőrendű fontosságúak ahhoz, hogy megszerezd az állást, amire vágysz. A kezdeteknél azonban a prezentációd módja legalább annyira fontos lesz.

Különösen manapság, amikor a legtöbb jelentkezés szűrő szoftveren fut át. Az önéletrajzod nem lehet hosszasan kifejtett „regény”, sokkal célszerűbb, ha rövid, feszes és szakszerűen fogalmazott dokumentummal jelentkezel, ami kiemeli a képességeidet.

Ennek hiányában nehezen hívnak majd be interjúra, és a vágyott állás is csak álom marad.

Kapcsolódó cikkek

Több mint 112 872 felhasználó készítette már el önéletrajzát

Az önéletrajz készítővel gyorsan és egyszerűen létrehozhat egy egyedi és professzionális önéletrajzot 15 percen alatt.

Készítse el önéletrajzát

Növelje az állásszerzés esélyét azzal, hogy professzionálisan megtervezett önéletrajzsablonjainkkal és kiegészítő színvilágunkkal készíti el önéletrajzát.