Hogyan írjak magamról személyes profilt az önéletrajzomban? 8 gyakorlati példa, ami segít ebben!

Rengeteg ember, akiknek kiváló az önéletrajza, sokszor elfeledkezik a személyes profil fontosságáról. Természetesen, ha az ember az adott munkához megfelelő képzettséggel és tapasztalattal rendelkezik, a CV profil kevesebbet nyom a latban. Ha azonban ez az első munka, amire jelentkezel, vagy a munkahelyi tapasztalataid szintje valószínűleg hasonló a jelentkezők többségéhez, akkor egy személyes profil kiemelheti a tömegből önéletrajzod, és segíthet összehozni az állásinterjút. Olvass tovább, és megmutatjuk hogyan kell összeállítani egy személyes profilt, amely egyszerre meggyőző és informatív.

Mi az a személyes profil?

A személyes profil tulajdonképpen egy önjellemzés, amely bemutat téged az olvasónak, és kidomborítja személyiséged és egyéniséged értékeit. Bár ez a leírás egy rövid összegzés mindarról, amit téged jellemzi, fontos hangsúlyozni, hogy ez mégsem egy mini-önéletrajz szintjén kell, hogy történjen. Egy potenciális munkaadó sem lesz kíváncsi egy jelentkező részletes pszichológiai jellemzésére. Egy sikeres profil csupán betekintést ad a jelentkező személyiségéről. Funkciója az, hogy röviden megemlítsen lehetséges kapcsolódási pontokat, amelyekről beszélgethet majd a munkaerőtoborzóval egy interjún, amikor a jelentkező az állásszerzéshez szükséges „ismerkedési” szakaszba ér.

Van aki úgy gondolja, a személyes profilban leírt információ talán jobban illene egy kísérőlevélbe. A profil szerepe azonban jóval több ennél. A sikeres profil esélyt ad arra, hogy az ember jó színben tüntesse fel magát a profil olvasója előtt. Fontos azonban, hogy ne tűnj úgy, mint aki feltűnően igyekszik magát eladni. Ne túlozz a magáról tett kijelentéseiben, mert ettől könnyen arrogánsnak tűnhetsz, illetve hamar kiderülhet az állítások hamissága.

Készítsd el professzionális önéletrajzod most

Mi kerüljön a személyes profilodba?

Három lényeges dolog van, aminek egy személyes profilban mindig szerepelnie kell. Először is, említsd meg azokat a személyes tulajdonságokat, amelyek nem szerepelnek máshol az önéletrajzodban. Ilyen lehet például az önmotivációra való hajlam vagy a részletekre való gondos odafigyelés. Ezek persze olyan dolgok, amelyeket bárki könnyen állíthat magáról, ezért ne felejts el példát hozni arra, ahogyan ezek a tulajdonságok előrevittek az életben, legyen szó akár szakmai, akár magánéleti közegről. Ilyen példa lehet a csapatjátékra való hajlam, ami lehetővé tett bizonyos szakmai projektekben való sikeres részvételt, vagy ami a helyi sport klub nélkülözhetetlen tagjává teszi. A lényeg az, hogy a szituációnak megfelelő, lehető legjobb benyomást keltsd önmagadról.

A második lényeges pont a készségeid megemlítése. Figyelj rá azonban, hogy a profilba ne olyan készségek kerüljenek, amelyek az önéletrajz egyéb szakaszaiból egyértelműen kiderülnek. Például ha D-kategóriás jogosítványod van, fölösleges külön leírni, hogy tudsz buszt vezetni. Használd a profilt arra, hogy a szakmai készségeiden túlmutató képességekre hívd fel a figyelmet, mint például a kiváló kommunikációs készség. Példákat említeni itt is nagyon fontos, ahogy a személyes tulajdonságok esetében is láttuk. Végül pedig, bár nem utolsósorban, a profilnak tartalmazni kell minden korábban megszerzett tapasztalatot, amely a megszerezni kívánt pozíció betöltéséhez szükséges lehet. Még abban az esetben is, ha egyszerre több állásra jelentkezel, nagyon hasznos megemlíteni olyan munkatapasztalatokat, amelyek sokoldalúan hasznosíthatóak. Írj a hátteredről, eddig elért eredményeidről, vagy korábban megszerzett díjakról és elismerésekről, amelyek hozzájárulhatnak a kedvező első benyomás megteremtéséhez.

Tippek a személyes profil készítéséhez

  • Ha nem tudod, hogyan kezdj neki a semmiből, vess egy pillantást példáinkra személyes nyilatkozatokból alább, és válaszd sablonként azt, amelyik a megpályázott állás szempontjából a leginkább releváns.
  • Olvasd fel személyes nyilatkozatod hangosan. Hogyan hathat egy külső szemlélő szempontjából? Önéletrajzod első bekezdése az, amivel eladod magad a leendő munkáltatódnak. Ezért fontos, hogy legyen minél specifikusabb. Például írhatod csak azt, hogy remekül fogalmazol, de egy munkáltatót biztosan jobban lenyűgöz, ha hozzáteszed, hogy megjelentek cikkeid az iskolai újságban, vagy hogy van egy blogod több ezer követővel.
  • Készíts egy listát. Személyes profilodnak tartalmaznia kell a választ az alábbi kérdések közül legalább egyre;
  1. Ki vagyok én, és mit szeretnék?
  2. Milyen képességeim és tulajdonságaim vannak, amelyek sikeressé tennének engem ebben a munkakörben?
  3. Mik az ambícióim, és mi a véleményem a személyes fejlődésről a munkakörben?

Készítsd el professzionális önéletrajzod most

Könnyen elkerülhető hibák a személyes profil írásakor

  • Túlságosan átlagos jellemzők említése, melyekkel szinte mindenki rendelkezik. Nem véletlenül hívják „személyes” profilnak; a nyilatkozat csak rád vonatkozzon, ne legyen bárkire érvényes, és legyen annyira különleges, amennyire csak lehet.
  • Helyesírási és nyelvtani hibák. Természetesen senki sem szeretne helyesírási és nyelvtani hibákkal teli önéletrajzot, különösen nem az első bekezdésben. Ne felejtsd el a szöveget alaposan átnézni. Ha ez gondot okoz, kérj meg egy ismerőst, hogy olvassa át az önéletrajzod.
  • Pontok vagy kulcsszavak használata. Ehelyett fogalmazzon inkább teljes mondatokban. A listákba vagy pontokba rendezett szöveg az önéletrajz későbbi szakaszaiban nagyon jól működhet, a személyes nyilatkozatban azonban kevésbé.
  • Túl sok, keveset mondó szó használata. A túlbonyolított szavak zavarosnak és feleslegesnek hatnak.
  • Kizárólag a munkaköri leírás követelményeire való összpontosítás. Végsősoron azért létezik a profil, hogy kihangsúlyozd a személyiséged! Igen, a munkavállalók megvizsgálják, hogy rendelkezel-e a szükséges képesítésekkel, de fontos, hogy ezen túlmenően is lássanak belőled valamit. Ne felejts el legalább egy egyedi tulajdonságot leírni, amellyel más jelöltek nem rendelkeznek.
  • Első és harmadik személy keverése. Mindkét perspektíva működik, csak ne keverd őket.
  • Ne találj kidolgokat magadról, és ne írj olyasmit, ami ellentmondana az önéletrajzban máshol említett információnak.

Mi ne szerepeljen a személyes profilodban?

A profil részben nem kell feltüntetned az önéletrajzában máshol taglalt informácót. Ezáltal később az önismétlés hibájába esnél, ami gyengíti a bemutatkozásod, mert azt a benyomást kelti, hogy nincs sok mondanivalód magadról. Maradj inkább a puha képességeid részletezésénél ahelyett, hogy a nyilvánvaló vagy az önéletrajz későbbi szakaszaiból kikövetkeztethető képességekre térnél rá. Hasznos lehet megemlíteni azokat a személyes körülményeket is, amelyek valamilyen módon befolyásolják a munkahelyi életed (például a családi helyzet), de ezeket illetően fogalmazzunk tömören. Senki sem akar hosszan olvasni a magánéletedről, a cél csupán az, hogy felvillantsd, milyen ember is vagy.

Kerülje a poénokat és a véleményed kinyilvánítását. Bár ezeknek meglesz a maguk helye az interjúk során, és segíthetnek abban, hogy adott esetben lekörözd a többi jelentkezőt, a bemutatkozó szakasz ezek kifejtésére nem alkalmas. Egy másik fontos dolog, amit el kell kerülni, az a negativitás. Profilod legyen derűs, és keltsen kedvező benyomást, akár egy első randevún. Ne add itt meg az elérhetőségeid és egyéb személyes adataidat. Ezek általában az önéletrajz legelejére kerülnek.

Milyen hosszú legyen a személyes profil?

Miután eldöntötted, hogy mi kerüljön a profilodba, és mit hagyj ki belőle, el kell azon gondolkodnod, milyen hosszún legyen a szöveg. Ennek nincs egzakt tudománya, mivel mindenki különböző egyéniség, így különböző mennyiségű információt akar majd megosztani magáról bemutatkozásként. Kiindulópontként kb. hat-nyolc sor hosszú bekezdést javaslunk. Szokványos betűméret használata mellett ez azt jelenti, hogy meg kell próbálnod korlátozni a terjedelmet legfeljebb 120 szóra, ideális esetben egy kicsit kevesebbre.

Természetesen minél több tapasztalatot és készséget gyűjtöttél össze pályafutásod során, annál többet szeretnél itt feltüntetni. Fontos azonban, hogy ne terheld túl az olvasót feldolgozhatatlan mennyiségű információval, ezért tanácsos itt kiválogatni a legjelentősebb tapasztalatokat. Ha viszont a karriered elején jársz, akkor még kevés mondanivalód lehet magadról. Ha ez a helyzet, akkor a szakmai tapasztalatok helyett inkább a személyes tulajdonságaidra koncentrálj. Megemlítheted például, milyen jól kijössz másokkal, szolgáltatva hozzá egy-két példát is.

Készítsd el professzionális önéletrajzod most

Hova kerüljön a személyes profil az önéletrajzon belül?

Egy mára már jól bevált módszer szerint a profil az önéletrajz első oldalának tetején helyezkedik el. Egy önéletrajz általában a pályázó nevével, címével és elérhetőségével kezdődik. Itt megadhatod a telefonszámod és az e-mail címed is. A bemutatkozó szakasz ezután következik, ahol rövid bepillantást adhatsz szakmai életutadba, megemlítve a végzettségeid, szakmai képesítéseid és legfontosabb eredményeid. A személyes nyilatkozat tehát a legelső helyet foglalja el az önéletrajzodban, ezért annyira fontos, hogy jól legyen megfogalmazva.

Noha a bemutatkozó szakasznak kiemelt szerepe van, fontos tudni, hogy sok munkaerőszervező átugorja ezt a részt, és csak akkor tér hozzá vissza, miután átfutotta az önéletrajz egészét. Ennek ellenére fontos, hogy a profil szövegét oda helyezze el, ahol az olvasó számít rá, és így szükség esetén a legkönnyebben megtalálja majd. Semmiképpen ne tedd a személyes nyilatkozatod az önéletrajz végére, mert ettől az zavarosnak vagy rosszul szervezettnek tűnhet. Egy munkaadó gyakran több száz önéletrajzon kell, hogy átrágja magát, így mindenképpen jól jár az a jelentkező, aki ragaszkodik a személyes profil jól bevált, tradicionális elhelyezéséhez.

Ihletet adó példák személyes profilokról

Megértjük, hogy egy önéletrajzhoz személyes nyilatkozatot írni nem mindig könnyű feladat. Különösen akkor, ha először próbálja az ember, vagy amikor már nagyon régen volt ilyesmire szüksége. Ezért összegyűjtöttünk néhány példát segítségképpen. Ne feledd, hogy ezek csak példák, amelyek célja az, hogy ötleteket adjanak. Egy személyes profil mindig egyedi kell, hogy legyen, nem cserélhető fel máséval. Ha szeretnéd megtekinteni ezen személyes profilok kontextusát, nézd meg a befejezett önéletrajzpéldáinkat a személyes profilokkal együtt.

1. Példa személyes profilra - Divattervező

 "Mintavágásban és varrásban gyakorlott divattervező vagyok. Különösen érdekel a kötöttáru, és az egyedi igények szerint készített ruházat. Izgalmasnak tartom a bonyolult minták használatát, és munkám során kitüntetett figyelmet szentelek a retro stílus által inspirált felületi díszítéseknek, színeknek és textúráknak. Jelenleg olyan munkakörnyezetet keresek, ami felfrissíti az alkotókedvem, és továbbképzési lehetőségeket nyújt, miközben tiszteletben tartja az alkotói szabadságom.”

Miért jó példa ez?

A szöveg írója részletesen kifejti a munkához szükséges készségeit. A bemutatkozás kifejezetten személyes, nem illene akárkire a leírás. Ehhez hozzájárul az egyes szám első személy következetes használata is.

2. Példa személyes profilra – üzleti tanulmányokat végző egyetemi hallgató

„Rugalmas munkaidő-beosztással rendelkező, üzleti tanulmányait végző egyetemi hallgató. Az egyetem mellett végzett egyéves szállítmányozói gyakorlata, valamint különféle részmunkaidős kiskereskedelmi és vendéglátóipari állásai révén kiváló elemzési, projektmenedzsment és csapatmunka készségekkel rendelkezik. Az egyetemi focicsapat kapitányaként kiválóan megállta a helyét vezető szerepben. Kihívást jelentő szakmai gyakorlatot keres egy e-kereskedelmi vállalatnál, hogy bővíthesse ismereteit az online marketing terén.”

Miért jó példa ez?

Ebben az önéletrajzban az író érthetően elmagyarázza, milyen készségekkel rendelkezik, és hogyan szerezte azokat. Határozott elképzelése van a munka jellegéről és munkáltatóról, amit keres, valamint a szakmai fejlődésének lehetőségéről és módjáról.

3. Példa személyes profilra – A következő lépcsőfok vendéglátói pályán

„Mindenem a vendéglátás. Amióta az eszemet tudom, vendéglátásban akartam dolgozni. A szenvedélyem a szüleimtől örököltem, és a családi éttermünkben dolgozva erősödött meg bennem. Társasági ember vagyok, szeretek a vendégek körül lenni. Ha azonban a helyzet megkívánja, határozott is tudok lenni.

Többéves munkatapasztalattal a hátam mögött vezetői szerepben Budapest pezsgő éjszakai életében, jelenleg a karrierem következő állomását tervezem. Célom, hogy hasonló vezetői szerepet töltsek be egy felsőkategóriás vendéglátóipari egységben.” 

Miért jó példa ez?

Ez a bemutatkozás egy rendkívül erős állítással kezd. Alaposan kifejti a jelentkező releváns készségeit és erősségeit. A személyes nyilatkozatból azonnal nyilvánvaló egy munkaerőszervező számára, hogy a jelentkező milyen típusú munkát keres.

4. Példa személyes profilra – Diplomás HR asszisztens

 „Lelkiismeretes és ambiciózus, pszichológia és üzleti tanulmányok szakon szerzett diplomával rendelkező szakember vagyok, emberi erőforrások terén szerzett tapasztalattal a hátam mögött. Az Egyetemi Üzleti Klub egyik vezetőjeként nagy tapasztalatot szereztem szakmai jellegű előadások tartásában. Olyan HR asszisztens pozíciót keresek, amely erős interperszonális készségeket igényel, és alkalmat nyújt magas szintű felelősség vállalására. Lehetőleg egy kifinomult etikai értékeket képviselő civil szervezetnél vagy vállalatnál töltenék be pozíciót."

Miért jó példa ez?

Ez a személyes nyilatkozat egyedülálló és nagyon konkrét. A pályázó nemcsak azt állítja, hogy jártas előadások tartásában, hanem azt is elmagyarázza, hol szerezte meg ezt a készséget. Ráadásul pontosan leírja a keresett munka és munkáltató típusát is.

5. Példa személyes profilra - Gépészmérnök

 „Fiatal, képzett autószerelő vagyok kiváló szociális készségekkel. Jelenleg a Kwik Fit Plus-nál dolgozom szervízvezető asszisztensként. Három évig dolgoztam szerelőként, mielőtt előléptettek ebbe a szerepbe az ügyfelekkel fenntartott kiváló viszonyomnak köszönhetően. Tavaly szereztem meg a diplomámat, és most olyan új lehetőséget keresek, ahol tovább fejleszthetem szakmai képességeimet. Lehetőleg egy autókereskedésben szeretnék elhelyezkedni, ahol nemcsak a műszaki szaktudásomat, hanem szociális és üzleti készségeimet is hasznosítani tudom az ügyfélszolgálatban és az értékesítésben.”

Miért jó példa ez?

Ez a profilszöveg jól megmagyarázza, milyen munkát keres a pályázó, és miért. Az előléptetés jelzi, hogy az illető jól teljesít a jelenlegi munkaadójánál, ugyanakkor igénye van rá, hogy tovább fejlődjön egy olyan területen, ahol a szociális és üzleti készségeit is kamatoztatni tudja. Ez magyarázatot ad a döntésére, hogy új lehetőség után nézzen egy autókereskedésben.

6. Példa személyes profilra - Ápoló

„Gyakorlott ápoló keres nagyobb felelősséggel járó munkalehetőséget. Magasan képzett információelemzésben és vizsgálatok levezetésében, emellett döntéshozásában önálló, gondolkodása kritikus. Egészségügyi szakközépiskolában végzett, illetve OKJ-s szakápolói bizonyítvánnyal rendelkezik, és olyan szervezetet keres, ami hosszú távú szerződéssel tudna olyan állást ajánlani, ahol tere nyílik a szakmai fejlődésnek.

Miért jó példa ez?

A jelentkező elmagyarázza, hogy kész magasabb szintre lépni a karrierjében. Megemlíti mind az erősségeit, mind a megszerzett bizonyítványokat, amelyek szükségesek a megpályázott pozíció betöltéséhez.

7. Példa személyes profilra - Értékesítési tanácsadó

„Ambiciózus értékesítési tanácsadó vagyok széleskörű tapasztalattal határidők kezelésében, üzleti tárgyalások levezetésében, és Salesforce szoftvert igénylő munkafolyamatokban. Jelenlegi munkáltatóm számára 35%-al növeltem az ügyfeleim köréből származó üzleti bevételt, miközben új klienseket is nyertem a cégnek. Nemzetközi kereskedelmi diplomával rendelkezem, és eddigi pályafutásom során dinamikusan fejlődtem, mindig megfelelve a munkakörnyezetem által állított kihívásoknak. Jelenleg olyan munkahelyet keresek, ahol nemzetközi projektekben tudnék részt venni.

Miért jó példa ez?

Az értékesítéshez szükséges alapvető készségek megemlítése mellett a jelentkező felsorol olyan konkrét eredményeket is, amelyek felkelthetik az új munkáltató érdeklődését. Kifejti továbbá azt a vágyát is, hogy tanulmányainak megfelelő nemzetközi környezetben dolgozzon.

8. Példa személyes profilra - Kiskereskedelem

„Jelenleg részmunkaidőben dolgozom eladóként egy üzletben, és teljes munkaidős állást keresek. Az elmúlt év során olyan tapasztalatokat szereztem, amelyek segítségével több kompetenciámat is tudtam fejleszteni, mint például az ügyfelekkel való kapcsolattartás, a csapatmunka és a sikeres kommunikáció. Olyan munkahelyet szeretnék találni, ahol lehetőségem nyílna vezetői készségeim fejlesztésére is.”

Miért jó példa ez?

Ezt a szöveget olvasva a munkaerőszervező számára egyértelmű lesz, hogy a jelentkező új kihívásokat keres, és kész teljes erőbedobással a kiskereskedelemre koncentrálni. A pályázó megemlíti a jelenlegi munkáltatójánál kifejlesztett készségeit, és jelzi szándékait vezetői képességeinek fejlesztésére.

Kapcsolódó cikkek

Több mint 112 872 felhasználó készítette már el önéletrajzát

Az önéletrajz készítővel gyorsan és egyszerűen létrehozhat egy egyedi és professzionális önéletrajzot 15 percen alatt.

Készítse el önéletrajzát

Növelje az állásszerzés esélyét azzal, hogy professzionálisan megtervezett önéletrajzsablonjainkkal és kiegészítő színvilágunkkal készíti el önéletrajzát.