Hogyan írjak magamról személyes profilt az önéletrajzomban? 8 gyakorlati példa, ami segít ebben!

Rengeteg ember, akiknek kiváló az önéletrajzuk, sokszor elfeledkeznek a személyes profil fontosságáról. Természetesen, ha az ember az adott munkára a megfelelő képzettséggel és tapasztalattal rendelkezik, a CV profil kevésbé fog számítani. Azonban, ha ez az első munkája amire jelentkezett, vagy tapasztalati szintje hasonló a többi jelöltéhez, akkor a személyes profilja kiemelheti a tömegből önéletrajzát, és segíthet összehozni az állásinterjút. Olvasson tovább, és megmutatjuk hogyan kell összerakni egy olyan személyes profilt, amely meggyőző és informatív is egyben.

Mi az a Személyes Profil?

Lényegében a személyes profil egy önjellemzés, amely bemutatja Önt az olvasónak, és kiemeli személyiségét és egyéniségét. Fontos kiemelni, hogy a profil egy összegzés olyan dolgokról, amik Önt jellemzik az életben, de nem egy miniönéletrajz szintjén. Egyetlen potenciális alkalmazó sem kíváncsi a részletes pszichológiai jellemzésére. Egy sikeres profil kevesebb betekintést ad az olvasónak a személyiségéről. Funkciójából eredően, megemlíti azokat a lehetséges beszélgetési pontokat, amelyek felmerülhetnek egy interjún, amikor megérkezik az „ismerkedés” szakaszba.

Néhány ember úgy gondolja, az információk, amit egy személyes profilban leírnak inkább illenének egy kísérőlevélbe, de a profil több ennél. Gondoljon úgy egy sikeres személyes profilra, mint egy esélyre, hogy jó színben tüntethesse fel magát az olvasó előtt. Fontos, hogy ne próbálja túlságosan eladni magát, valamint, hogy ne tegyen túlzó kijelentéseket önmagával kapcsolatosan, mert ettől arrogánsnak tűnhet, vagy munkáltatója pusztán felfedezi, hogy állításai túlzóak és hamisak voltak.

Készítse el professzionális önéletrajzát most

Mit írjon Személyes Profiljába?

Három központi elem van, aminek mindig szerepelnie kell egy személyes profilban. Elsősorban, írjon azon személyes tulajdonságairól, amelyek nem feltétlenül szerepelnek az önéletrajz további részeiben. Egy jó példa erre az önmotiváltság, vagy hogy van szeme a részletekhez. Természetesen ezeket bárki állíthatja magáról, ezért tegyen róla hogy legalább egy példát ad, ahol ez a tulajdonsága segítette, akár magánéletében, akár munkája során. Példaként írhatja, hogy csapatjátékos, mert a múltban sikeresen dolgozott együtt csapatban más szakértőkkel, vagy mert értékes tagja a helyi sportklubnak, a lényeg, hogy a szituációnak megfelelően a legjobb benyomást keltse önmagáról.

Másodsorban, említse meg készségeit. Néhány ezek közül egyértelmű lesz a képesítései révén, ezért például, ha D-kategóriás jogosítványa van, nem kell külön leírnia, hogy tud buszt vezetni. Használja a profilt arra, hogy a szakmai készségein túlmutató területeket is említsen, például, hogy kiváló a kommunikációs készsége. Ne felejtsen el megemlíteni példákat, ahogyan azt tette személyes tulajdonságainál is. Végül pedig, profiljának tartalmazni kell minden az adott munkához releváns tapasztalatot. Még akkor is, ha sokféle állásra jelentkezik, ideális megemlíteni olyan munkatapasztalatokat, ahol átvihető készségeket szerzett. Beszéljen a hátteréről, a korábbi eredményeiről vagy a korábbi díjairól vagy elismerésekről, amiket kapott, hogy nagyszerű első benyomást kelthessen!

Tippek a személyes profil írásához

 • Ha nem tudja hogyan kezdjen neki a semmiből, vessen egy pillantást személyes nyilatkozat példáinkra alább, és válassza ki a legrelevánsabbat sablonként.
 • Olvassa fel személyes nyilatkozatát hangosan. Hogyan hangozna egy külső szemlélő szempontjából? Önéletrajza első bekezdésével adja el magát a leendő munkáltatónak. Legyen minél specifikusabb. Például írhatja csak azt, hogy remekül ír, de egy munkáltató mindig jobban le lesz nyűgözve, ha hozzáteszi, hogy írt az iskolai újságba, vagy hogy van egy blogja több ezer követővel.
 • Csináljon egy listát. Az alábbi kérdések közül legalább egyre válaszolnia kell személyes profiljában;
 1. Ki vagyok én, és mit szeretnék?
 2. Milyen képességeim és tulajdonságaim vannak, amelyek sikeressé tennének engem ebben a munkakörben?
 3. Mik az ambícióim, és mi a véleményem a személyes fejlődésről a munkakörben?

Készítse el professzionális önéletrajzát most

Könnyen elkerülhető hibák a személyes profil írása közben

 • Túlságosan átlagos jellemzők említése, melyekkel szinte mindenki rendelkezik. Okkal hívják „személyes” profilnak; a nyilatkozat csak Önre vonatkozzon, ne legyen lecserélhető, és legyen annyira specifikus amennyire csak lehet.
 • Helyesírási és nyelvtani hibák. Természetesen nem szeretne helyesírási és nyelvtani hibákkal teli önéletrajzot, főleg nem az első bekezdésben. Tegyen róla, hogy alaposan átnézte. Ha ez önnek gondot okoz, kérjen meg egy ismerőst, hogy olvassa át önéletrajzát.
 • Pontok vagy kulcsszavak használata. Ehelyett írjon teljes mondatokban. A jegyzetek vagy a pontok az önéletrajz más részeiben működnek, de személyes nyilatkozatban nem.
 • Túl sok, keveset mondó szó használata. A túlbonyolított szavak tülekedőnek és feleslegesnek hatnak.
 • Kizárólag a munkaköri leírás követelményeire összpontosítani. Végsősorban azért létezik a profil, hogy kiemelje Önt! Igen, a munkavállalók megvizsgálják, hogy rendelkezik-e szükséges képesítésekkel, de fontos, hogy adjon egy kis pluszt is nekik. Ne felejtsen el legalább egy egyedi tulajdonságot leírni, amellyel más jelöltek nem rendelkeznek.
 • Első és harmadik személy keverése. Mindkét perspektíva működik, csak ne keverje őket.
 • Ne találjon ki dolgokat magáról, vagy írjon olyasmit, ami ellentmond olyan információnak, amit máshol említ önéletrajzában.

Mi ne szerepeljen Személyes Profiljában?

A profil részben nem kell feltüntetnie az önéletrajzában máshol megjelenő információkat. Ha megteszi, akkor csak megismétli a későbbieket, és ettől gyengébb lesz a profilja - mintha keveset tudna csak mondani magáról. Ragaszkodjon inkább puha készségeihez, mint azokhoz, amelyek nyilvánvalók vagy kikövetkeztethetőek önéletrajzának egyéb szakaszaiból. Nem árt megemlíteni azokat a körülményeket, amelyek valamilyen módon befolyásolják a munkahelyi életét a személyes jellegük miatt (például a családi helyzet), de ezeket tartsuk a minimumon. Senki sem akar olvasni a magánéletéről. A cél az, hogy átmenjen csak egy pillanatra, hogy milyen is Ön.

Kerülje a poénokat és a véleményeket. Bár ezeknek megvan a helyük az interjúkban, és segíthetnek abban, hogy más jelölteket legyőzzenek a megfelelő helyzetben, nincs helyük profi profilokban. Egy másik fontos dolog, amit el kell kerülni, az a negativitás. Profiljának derűsnek kell lennie, és kedvező első benyomást kell keltenie, éppen úgy, mint például az első randevún. Ne adja meg elérhetőségeit és egyéb személyes adatait sem. Ezek általában az önéletrajz legelejére kerülnek.

Milyen hosszú legyen a Személyes Profil?

Miután eldöntötte, hogy mit kell beleírnia a profiljába, és mit kell kihagyni, el kell azon gondolkodnia, hogy a milyen hosszún legyen a profilja. Ennek nincs egzakt tudománya, mert mindenki különböző egyéniség, és ennek következtében különböző mennyiségű információt akarnak majd megosztani. Alapként javaslunk egy kb. hat-nyolc sor hosszú szövegblokkot. Tipikus betűmérettel ez azt jelenti, hogy meg kell próbálnia korlátoznia szavai számát legfeljebb 120 szóra, ideális esetben egy kicsit kevesebbre.

Természetesen minél több tapasztalatot és készséget épített fel karrierje során, annál többet szeretne beilleszteni. Ha ez érvényes Önre, válassza ki a kiemelkedő tapasztalatokat, és ne írjon túl sok információt, amely túlterheli az olvasót az Önről szóló tényekkel. Ezzel szemben, ha a karrierje elején jár, akkor még kevés mondanivalója lehet magáról. Ha ez vonatkozik Önre, akkor inkább a személyes tulajdonságaira koncentráljon, mint a tapasztalataira, például említse meg milyen jól kijön másokkal, megemlítve egy-két példát.

Készítse el professzionális önéletrajzát most

Hova kerüljön a Személyes Profil az önéletrajzon belül?

Van egy olyan mára jól bevált módszer, eszerint a profil az önéletrajz első oldalának tetején van. A legtöbb esetben az önéletrajzok az Ön nevével, címével és elérhetőségével kezdődnek, például telefonszámával és e-mail címével. Önjellemzése ezután következnek, a legfontosabb eredményei, végzettségei, szakmai képesítései és szakmai életútja. Tehát személyes nyilatkozata elsődleges helyet foglal el az önéletrajzában, ezért annyira fontos, hogy jól fogalmazza meg.

Annak ellenére, hogy fontos a profilját a várt helyen elhelyezni, ne feledje, hogy sok olvasó átugorja ezt a részt, és csak akkor tér vissza rá, ha elolvasta a többi részt. Ugyanakkor, semmiképpen se tegye személyes nyilatkozatát az önéletrajza végére. Ez csak azt jelenti, hogy az olvasóknak nehezebb lesz megtalálniuk a nyilatkozatát, és önéletrajza zavarosnak vagy rosszul szervezettnek tűnhet. Gyakran a potenciális munkaadóknak szó szerint több száz önéletrajzon kell átrágniuk magukat, így inkább ragaszkodjon a jól bevált tradicionális helyhez.

Személyes Profil példák inspirációként

Megértjük, hogy önéletrajzához személyes nyilatkozatot írni nehéz lehet. Különösen akkor, amikor először próbálja, vagy amikor már nagyon régen írt ilyet. Ezért összegyűjtöttünk néhány példát segítségül. Ne feledje, hogy ezek csak példák inspirációs céllal. A személyes profil egyébként soha nem lehet felcserélhető, mindig egyedi. Ha meg szeretné tekinteni ezen személyes profilok kontextusát, nézze meg teljes önéletrajz példáinkat, a személyes profilokkal együtt.

1. Személyes Profil példa - Divattervező

 "Divattervező vagyok, aki mintavágással és varrással végzett, különös érdeklődéssel a kötöttáru és a szabott ruházat iránt. Munkám tükrözi a bonyolult minták megbecsülését, a felületi díszítésre, a színre és a textúrára való figyelmet, amelyet a vintage ruhák iránti lelkesedés inspirált. Jelenleg olyan inspiráló munkakörnyezetet keresek, amely lehetővé teszi, hogy tovább fejlesszem magam, miközben tiszteletben tartják alkotói szabadságomat. "

Miért jó példa ez?

Az író nagyon specifikus a munka által megkívánt készségeivel kapcsolatosan. A nyilatkozat rendkívül személyes, és nem lehet másé. Végig következesen egyes szám első személyben ír.

2. Személyes Profil példa – üzleti tanulmányokat végző egyetemi hallgató

„Rugalmas üzleti tanulmányait végző egyetemi hallgató, kiváló elemzési, projektmenedzsment és csapatmunka készségekkel, amelyeket egyetemi tanulmányai révén szerzett, egyéves szakmai gyakorlattal a szállítmányozási üzletben és különféle részmunkaidős munkával a kiskereskedelemben és a vendéglátásban. Az iskolai focicsapat kapitányaként mindig erős vezetői képességekkel rendelkezett. Kihívást jelentő szakmai gyakorlatot keresek egy e-kereskedelmi vállalaton belül, hogy bővítsem jelenlegi ismereteimet az online marketing terén.”

Miért jó példa ez?

Ebben az önéletrajzban az író világosan elmagyarázza, milyen készségekkel rendelkezik és hogyan szerezte azokat. Tisztában van azzal a munkával és a munkáltató típusával, amelyet keres, valamint azzal is, hogy hogyan látja személyes fejlődését.

3. Személyes Profil példa – A következő lépés vendéglátós karrierben

 „Az életem a vendéglátás. Amióta az eszemet tudom a vendéglátásban akartam dolgozni. A szenvedélyem a szüleim éttermében alakult ki. Jó szociális készségeim vannak és a vendékkel barátságos kapcsolatot tudok teremteni. Azonban nagyon határozott is tudok lenni, amikor a helyzet megkívánja.

Miután sok évig vezetői szerepet töltöttem be Budapest pezsgő éjszakai életében, most tervezem a karrierem következő állomását. Célom, hogy hasonló vezetői szerepet töltsek be egy csúcskategóriás vendéglátóipari egységben.” 

Miért jó példa ez?

Ez a profil egy rendkívül erős nyilatkozattal kezd. Jól elmagyarázza a jelentkező releváns készségeit és erősségeit. Miután a munkáltató elolvassa a személyes nyilatkozatot, nyilvánvaló lesz számára, hogy a jelentkező milyen típusú munkára is jelentkezik.

4. Személyes Profil példa – Diplomás HR asszisztens

 „Lelkiismeretes és ambiciózus pszichológia és üzleti diplomával rendelkező szakember, rengeteg emberi erőforrások terén szerzett tapasztalattal. Az Egyetemi Üzleti Klub igazgatósági tagjaként szerzett tapasztalatának köszönhetően szakmai előadásokban magasan képzett szakember. Olyan HR asszisztens szerepet keres, amely erős interperszonális készségeket igényel és lehetőséget nyújt magas szintű felelősség vállalására. Lehetőleg egy magas etikai értékekkel rendelkező civil szervezetnél vagy vállalatnál keresek lehetőséget."

Miért jó példa ez?

Ez a személyes nyilatkozat egyedülálló és nagyon konkrét. A pályázó nemcsak azt állítja, hogy jártas az előadások tartásában, hanem azt is elmagyarázza, hogy hol szerezte ezt a készséget. Ráadásul a pályázó meghatározza a keresett munka és munkáltató típusát is.

5. Személyes Profil példa- Gépészmérnök

 „Fiatal, képzett autószerelő vagyok, erős szociális készségekkel. Jelenleg a Kwik Fit Plus-nál dolgozom "Szervizvezető asszisztensként". 3 évig szerelőként dolgoztam itt előléptetésem előtt, melyet az ügyfelekkel való kapcsolattartás terén nyújtott kiváló képességeimnek köszönhetek. Tavaly megszereztem a diplomámat, és most egy olyan új lehetőséget keresek, ahol tovább fejleszthetem szakmai képességeimet. Lehetőleg egy autókereskedésben szeretnék elhelyezkedni, ahol nemcsak a műszaki képességeimet, hanem szociális és üzleti készségeimet is hasznosítani tudom az ügyfélszolgálatban és az értékesítésben.”

Miért jó példa ez?

Ez a profilszöveg jól megmagyarázza, miért és milyen munkát keres a pályázó. Az a tény, hogy a jelöltet előléptették, jelzi, hogy jól dolgozik a jelenlegi munkaadónál. Ugyanakkor szeretne tovább fejlődni egy olyan területen, ahol a szociális és üzleti készségeit kamatoztatni tudja.

6. Személyes Profil példa - Nővér

 „Ápolónő, aki több kötelezettséggel járó munkalehetőséget keres. Nagy tapasztalattal rendelkezik az információ elemzés, a vizsgálatok területén és a kritikus gondolkodik. Több bizonyítvánnyal rendelkezik, mint például TNCC és MAB. Olyan szervezetet keresek, amely nagyobb felelősséggel járó és hosszú távú szerződéssel járó munkát tud ajánlani

Miért jó példa ez?

A jelentkező elmagyarázza, hogy karrierje következő lépését keresi, mely több felelősséggel jár. Megemlíti mind az erősségeit, mind a megszerzett bizonyítványokat, amelyek fontosak a saját munka területén.

7. Személyes Profil példa- Értékesítési tanácsadó

„Ambiciózus értékesítési tanácsadó vagyok, aki sok tapasztalattal rendelkezik a határidők kezelésében, az üzleti tárgyalásokban és a Salesforce szoftvert igénylő munkafolyamatokban. Jelenlegi munkáltatóm számára 35% -kal tudtam növelni a meglévő ügyfelek számára történő eladásokat, miközben új ügyfeleket szereztem. A nemzetközi üzleti diplomámmal kombinálva, olyan munkakörnyezetben fejleszthettem készségeimet, amelyet szeretek. Olyan szervezetet keresek, amely lehetőséget biztosít számomra a nemzetközi projektekben való részvételre.

Miért jó példa ez?

Az értékesítéshez szükséges fontos készségek megemlítése mellett a jelölt megemlít olyan konkrét eredményeket is, amelyek az új munkáltató érdeklődését is felkelthetik. A jelentkező megemlíti azt a vágyát is, hogy egy nemzetközi környezetben szeretne dolgozni, amely megfelel a tanulmányainak.

8. Személyes Profil példa - Kiskereskedelem

„Jelenleg egy üzlet munkatársa vagyok, aki olyan céget keres, amely teljes munkaidős pozíciót tud felajánlani. Az elmúlt év során olyan tapasztalatokat szereztem, amelyek segítségével több kompetenciát is kifejlesztettem, mint például az ügyfélszolgálat, a csapatmunkában való részvétel és a kommunikációs készségek. Jelenleg teljes munkaidős állást keresek egy olyan szervezetnél, amely lehetőséget kínál a menedzsment készségeim fejlesztésére.

Miért jó példa ez?

A munkáltató számára egyértelmű lesz, hogy a jelölt új állást keres, mivel a jelentkező teljes munkaidőben szeretne dolgozni. A pályázó megemlíti a jelenlegi munkáltatójánál kifejlesztett készségeit, és kifejezi ambícióját a menedzsment képességei fejlesztésére.

Kapcsolódó cikkek

Több mint 112 872 felhasználó készítette már el önéletrajzát

Az önéletrajz készítővel gyorsan és egyszerűen létrehozhat egy egyedi és professzionális önéletrajzot 15 percen alatt.

Készítse el önéletrajzát

65% -kal nagyobb eséllyel kap munkát