Hogyan adj meg tanfolyamokat és bizonyítványokat önéletrajzodban - tippek és példák

Szeretnél kitűnni a többi pályázó közül? Épp most végzel egy tanfolyamot, mert más pályára szeretnél lépni? Esetleg a kezdeményezőkészségedet és tanulásra való hajlandóságodat szeretnéd hatásosan prezentálni. Bármilyen szakmai háttérrel is rendelkezel, e cikkből mindent megtudhatsz arról, mikor és miként adj meg tanfolyamokat és bizonyítványokat az önéletrajzban.

Készítsd el professzionális önéletrajzod most

Mielőtt belemennénk a tanfolyamokkal és bizonyítványokkal kapcsolatos részletekbe, érdemes említést tenni arról, hogy e szakasznak lehetnek különféle megnevezései, vagy akár azok kombinációi. Ilyen lehet például: tanfolyamok, szakmai képzések, minősítések, képesítések stb.

A jelenlegi munkaerőpiacon mindenképpen ajánlatos, ha fel tudsz mutatni valamiféle szakmai képzést, minősítést vagy engedélyt. Ám ne tévesszük szem elől, hogy mi is a CV alapvető célja. Az önéletrajzba annak összeállításakor csak olyan információ kerüljön bele, ami kötődik a karriercéljaidhoz.

Itt jön ugyanis képbe egy bizonyos eszköz, mégpedig a jelentkező-követő rendszer (ATS) nevű szoftver. Ezt a toborzási szakemberek és HR-menedzserek használják arra, hogy a beküldött önéletrajzokat a munkaköri elvárásokkal összevessék. Így a pályázókat a munkatapasztalatuk (években számított) mértéke, munkaköreik, kompetenciáik, képesítéseik és egyéb jellemzőik alapján tudják szűrni, kategorizálni.

Mi tartozik a tanfolyamok és bizonyítványok körébe a CV-ben?

A tanfolyamok a kemény (vagyis szakmai) készségeidet, valamint a szakmai tapasztalataidat kiegészítő rész az önéletrajzban. Ide olyan hivatalos dokumentumok tartoznak, amelyeket akkreditált intézmények, szakmai szervezetek adnak ki, és amelyek a karrierrcéljaidhoz kapcsolódnak.

A tanfolyam olyan képzéstípus, amelynek keretében új készségeket sajátíthatsz el, meglévőeket fejleszthetsz tovább. A bizonyítvány pedig kompetenciáid, tudásszinted igazolásául szolgál. Ha elvégzel tanfolyamokat és megszerzel bizonyítványokat vagy minősítéseket, azzal az adott szakterületen vagy iparágban való járatosságodat támasztod alá. Mindez ráadásul arról is tanúskodik, hogy van benned kezdeményezőkészség és igyekszel naprakész maradni a szakmádban.

Ha feltünteted ezeket önéletrajzodban, akkor meggyőzőbb képet adsz magadról - az elvégzett tanfolyamok és a megszerzett bizonyítványok is hozzájárulhatnak a karriered előmozdításához. A félreértések elkerülése végett e cikkben nagyjából egyező jelentésben használjuk a bizonyítványokat és minősítéseket.

Hogyan tüntesd fel a tanfolyamokat az önéletrajzban?

Általános tévhit, hogy az önéletrajzban kizárólag a diplomák, felsőfokú végzettségek tartoznak a tanulmányok körébe. Távolról sem így van. A CV-be kerülő tanfolyamok és képesítések gyakran nagyobb meggyőző erővel bírnak, mint az általános tanulmányaid.

Legfőbb előnyük, hogy mélyrehatóak és a fontos kompetenciáidra összpontosítanak; az adott szakterületen belül speciálisabb szaktudással vérteznek fel. A tanfolyamok kaphatnak az önéletrajzban külön részt, de a tanulmányok között is elhelyezhetőek.

Amikor azt próbálod eldönteni, mely tanfolyamokat foglald bele önéletrajzodba, és melyeket hagyd ki, a karriercéljaidat tartsd szem előtt. Képzeld magad a munkáltató helyébe: vajon milyen tanfolyamok tennének rá jó benyomást a CV-ben. Ne feledd, hogy az önéletrajzodat a konkrét megpályázott álláshoz kell igazítanod.

Hasznos tipp
Az aktualitásukat vesztett tanfolyamok, minősítések ne kapjanak helyet önéletrajzodban, mert az állásjelentkezésedet értékelő toborzási szakember számára irrelevánsak lesznek.

Melyek a kötelező és választható elemek?

Azt javasoljuk, hogy a tanfolyamok és bizonyítványok ismertetését fogd minél rövidebbre, lehetőség szerint 1-2 sornyi terjedelemre. Ennél hosszabb leírást csak akkor adj meg, ha a tanfolyam szimpla elvégzésén túl valami pluszhoz is jutottál: például az osztály legjobbja díjat kaptál, vagy adott szakterülethez kapcsolódó konkrét kompetenciákkal gazdagodtál.

Mondjuk elvégeztél egy digitális marketing tanfolyamot, amelynek témakörei közt szerepelt a keresőoptimalizálás (SEO), az email-marketing és a Google Analytics. Amennyiben ezek relevánsak a karriercéljaid szempontjából, hasznos belevenni őket az önéletrajzodba.

  • Kötelező elem:
  • Tanfolyam megnevezése

Szervező

Elvégzés dátuma (vagy még folyamatban)

Melyek a kötelező és választható elemek?

Azt javasoljuk, hogy a tanfolyamok és bizonyítványok ismertetését fogd minél rövidebbre, lehetőség szerint 1-2 sornyi terjedelemre. Ennél hosszabb leírást csak akkor adj meg, ha a tanfolyam szimpla elvégzésén túl valami pluszhoz is jutottál: például az osztály legjobbja díjat kaptál, vagy adott szakterülethez kapcsolódó konkrét kompetenciákkal gazdagodtál.

Mondjuk elvégeztél egy digitális marketing tanfolyamot, amelynek témakörei közt szerepelt a keresőoptimalizálás (SEO), az email-marketing és a Google Analytics. Amennyiben ezek relevánsak a karriercéljaid szempontjából, hasznos belevenni őket az önéletrajzodba.

Kötelező elem:

  • Tanfolyam megnevezése
  • Szervező
  • Elvégzés dátuma (vagy még folyamatban)

Készítsd el professzionális önéletrajzod most

Opcionális:

  • Tanfolyam időtartama
  • Hely (online/konkrét helyszín)
  • Ismertető, vagy modulok megadása
  • Vizsga típusa, tevékenységek vagy projektek
  • Eredmények, fontosabb elsajátított tudás (pl. releváns kemény vagy puha készségek)

Hasznos tipp
Ne feledd: ez a formátum és a kötelező elemek nincsenek kőbe vésve. A sorrend, a hossz és a tartalom függ az önéletrajzírási stratégiádtól, valamint a fennmaradó szabad helytől is. Ne adj meg hosszú címeket vagy alcímeket, mert ez összezavarhatja az olvasót, és nem is hat professzionálisan

Hogyan tüntesd fel a tanfolyamokat és minősítéseket az önéletrajzodban

Ha több mint tíz éve végeztél el egy tanfolyamot, vajon előnyös vagy hátrányos belefoglalni az önéletrajzba? Amennyiben régi vagy aktualitását vesztett tanfolyamot is feltüntetsz, az inkább kételyeket vet fel a toborzási szakemberben vagy HR-munkatársban - ez pedig rontja esélyedet arra, hogy behívjanak interjúra.

A CVMaker szakértői azt javasolják, hogy olyan tanfolyamok kerüljenek CV-dbe, amelyek viszonylag frissek, és az állás vagy a karriercéljaid szempontjából lényegesek.

Az alábbiakban egy példa látható arra, hogyan szerepeljen egy tanfolyam az időrendi sorrend szerint megadva - vagyis az utolsó, legutóbbi tanfolyamod kerüljön legfelülre.

Felépítés:

Tanfolyam neve, szervező, elvégzés dátuma (vagy folyamatban)

Példa:

Scrum Master képzés, Kürt Akadémia, 2022

Agilis projektmenedzsment alapok, Proman Consulting, 2021

Milyen előnyökkel jár tanfolyamok és bizonyítványok feltüntetése?

Az önéletrajzban szereplő tanfolyami képzések és bizonyítványok alátámasztják a fő részekben található információkat - rálátást adnak képességeidre, munkamorálodra, személyiségedre. Csak akkor végy fel ilyet a CV-be, ha meggyőzőbbé teszi azt, és növeli az állásinterjú esélyét.

  • Extra megerősítésként szolgál iskolai tanulmányaid mellett, ugyanis jelzi, hogy egy adott témában, területen szakértő vagy
  • Tanúskodik róla, hogy nyitott vagy új készségek, sőt akár egy újabb szakma elsajátítására is
  • További érv amellett, hogy te vagy az ideális jelölt az adott munkakörre; elkötelezettségedről és szorgalmadról árulkodik
  • Betekintést nyújt abba, hogy mi motivál és milyen a személyiséged; így az állásinterjún is előkerülhet beszédtémaként
  • Jól jön, ha még nincs érdemi munkatapasztalatod, vagy ha pályaváltás előtt állsz: demonstrálja a tanulásra való hajlandóságodat

Főbb tanulságok

Készségeid továbbfejlesztése elengedhetetlen, akár álmaid állását szeretnéd megszerezni, akár szaktudásodat kívánod elmélyíteni vagy újabb kompetenciákkal gazdagítani. Néhány további tanács arra vonatkozóan, hogyan prezentáld hatásosan bizonyítványaidat és tanúsítványaidat, elvégzett tanfolyamaidat - és mi az, amit kerülj.

tanfolyamok előnyei és hátrányai

Kapcsolódó cikkek

Több mint 112 872 felhasználó készítette már el önéletrajzát

Az önéletrajz készítővel gyorsan és egyszerűen létrehozhat egy egyedi és professzionális önéletrajzot 15 percen alatt.

Készítse el önéletrajzát

Növelje az állásszerzés esélyét azzal, hogy professzionálisan megtervezett önéletrajzsablonjainkkal és kiegészítő színvilágunkkal készíti el önéletrajzát.