Referenciák egy önéletrajzban; kötelező vagy választható?

Eljön majd az a pillanat az életedben, amikor elkezded a pályád, vagy éppen úgy döntesz, hogy továbblépsz a karrieredben. Ennek megvalósításához dolgoznod kell az önéletrajzodon. Bár az önéletrajz minden részének naprakésznek és imponálónak kell lennie, a referenciaszemélyek megadásának jelentősége egy önéletrajzban vitatható.

Készítsd el most profi önéletrajzod

Kik azok a referenciaszemélyek?

A referenciaszemélyek, akiket gyakran ’bíróknak’ is neveznek, olyan illetők, akiknek van tapasztalatuk veled szakmai környezetben való együttműködésről, és betekintést tudnak nyújtani a képességeid és személyes tulajdonságaid körébe. Az álláshirdetők felvehetik velük a kapcsolatot, hogy objektív véleményt szerezzenek a jelölt adottságairól és alkalmasságáról.

Említsek-e referenciákat az önéletrajzomban?

Hogy szükség van-e referenciaszemély megadására, az a meghirdetett pozíciótól függ. Ha egy vállalat egyértelműen kéri, hogy adj meg referenciákat az önéletrajzodban, akkor nincs más választásod. Ha azonban ezt nem kérik, akkor jobb, ha nem adsz meg referenciaszemélyt. Az álláshirdetők inkább a tömör, legfeljebb kétoldalas önéletrajzokat részesítik előnyben, ezért fontos takarékosan bánni a tartalommal. Előnyösebb a referenciaszemélyeket a jelentkezési folyamat későbbi szakaszában megemlíteni. A referenciák felsorolása akkor lehet hasznos, ha nincs munkatapasztalatod, és ki szeretnéd tölteni valamivel az önéletrajzod hiányosságait.

A referenciák megadásának előnyei és hátrányai

A referenciák megadása egy önéletrajzban különféle előnyökkel járhat. Az egyik fontos érv, ami mellette szól, hogy hitelessé teszi az önéletrajzod. Az a jelölt, akinek az önéletrajzában referenciaként szerepel szakember, aki alátámasztja az adott készségekkel kapcsolatos állításokat, hihetőbb lesz, mint az, aki nem rendelkezik ilyen ajánlással. Ezenkívül, ha a referenciaként megadott személy az iparágban széleskörűen elismert, vagy nagyon komoly pozícióban áll egy szervezetnél, az pozitív irányba befolyásolhatja az álláshirdetőt. A referenciák megadása azonban hátrányos is lehet. Mint korábban említettük, a referenciák felsorolása helyet igényel, és ez szűkös lehet, ha megfelelő tapasztalattal rendelkezel. Feleslegesnek is tekinthető, ha még csak a jelentkezési folyamat elején jársz.

Referenciák típusai

Nagyon valószínű, hogy az évek során együtt dolgoztál másokkal valamilyen munkakapcsolatban. Ez lehet például:

  • A felettesed. Mint korábban említettük, a munkaerőszervező felveheti a kapcsolatot egy referenciaszeméllyel, hogy ellenőrizze a képességeid és a személyiséged. Egy, a hierarchiában feletted álló volt kolléga nagyszerű referencia lehet, mert meggyőzheti a kérdezőt a megbízható és precíz teljesítményedről.
  • Egy közvetlen kolléga. Valaki, aki veled dolgozott egy projekten, tökéletesen megfelel az állításaid alátámasztására, mivel személyes tapasztalatai vannak a képességeidről és tulajdonságaidról. Ha magasabb beosztásban dolgoztál nála, egy volt munkatársad különösen alkalmas lehet arra, hogy bizonyítsa a vezetői képességeidre vonatkozó állításaidat.
  • Oktatók. Előfordulhat, hogy még nincs munkatapasztalatod, ezért nem ismersz senkit, aki szakmai szempontból támogatni tudna téged. Alternatív megoldásként megadhatsz egy oktatót is ajánlóként.

A referenciák kritériumai

Ne feledd, hogy a referenciák nagyban befolyásolhatják az alkalmzásod esélyeit. Biztosnak kell lenned abban, hogy nagy valószínűséggel pozitív véleményt osztanak meg majd rólad mint szakemberről. Ezenkívül ügyelj arra is, hogy ne adj meg szomszédot, barátot vagy családtagot referenciaszemélyként, mert ők elfogultak lehetnek.

Hogyan szerezzünk referenciákat

Fontos, hogy engedélyt kérj, mielőtt bárkit is megadnál referenciaként. Ennek többféle módja van attól függően, hogy milyen a köztetek lévő viszony. Az ajánlást legjobb, ha személyesen, szemtől szemben kéred, mivel így elmagyarázhatod, hogy milyen munkára jelentkezel, és megtudhatod, mi a véleményük rólad mint szakemberről. Ellenkező esetben elegendő egy e-mail, vagy egyéb online platformon küldött üzenet. Általában próbálj meg legalább három referenciát találni az önéletrajzodhoz.

Alternatív referenciák kevés munkatapasztalat esetén

Lehetséges, hogy még nem szerzetél sok munkatapasztalatot, ezért nincs olyan, akit referenciaként megadhatnál. Ebben az esetben más típusú személyeket is megadhatsz, hogy hitelesebb legyen az önéletrajzod. Mint ahogy korábban említettük, megadhatsz egy oktatót is ajánlóként. Ha például az illető konzulensed volt egy diplomamunka során, tanúsíthatja a szervezési és kutatási képességeidet. Ha egy iskolán kívüli klub tagja voltál, megkérheted például az edzőt, hogy adjon rólad ajánlást. Egy másik példa lehet egy önkénteskoordinátor, ha esetleg korábban önkéntes munkát végeztél. Bár az álláshirdetők a hivatásos referenciákat, ’bírókat’, részesítik előnyben, ezek az megoldások is növelhetik az esélyeid az állás elnyerésére.

Hogyan és hol helyezzük el a referenciákat az önéletrajzban?

Ne feledd a referenciákat az önéletrajz végén megadni. Fel kell tüntetned a teljes nevüket, munkakörüket, munkáltatójukat, és egy rövid leírást a velük való kapcsolatodról. Bár a jelentkezők gyakran megadják a referenciaszemélyek elérhetőségét is, dönthetsz úgy, hogy ezt a lépést kihagyod. Először is, ha az álláshirdető felveszi veled a kapcsolatot, hogy megszerezze az ajánlóid elérhetőségeit, akkor már tudhatod, hogy komoly jelöltnek tartanak, mert háttérellenőrzést végeznek. Másodszor, ha már tudod, hogy folyamatban van a háttérellenőrzés, tájékoztathatod az ajánlóidat arról, hogy hamarosan kereshetik őket emiatt, és felkészítheted őket a megkeresésre. Előfordulhat az is, hogy a referenciáid nem szeretnék, hogy az elérhetőségük nyilvános legyen, ha az önéletrajzod esetleg online platformon is fenn van.

referenciak egy oneletrajzban

Készítsd el most profi önéletrajzod

Referenciaszemély felkészítése egy hívásra

Miután értesültél róla, hogy az álláshirdető fel fogja venni a kapcsolatot az ajánlóiddal, felkészítheted őket a megkeresésre, hogy minél nagyobb eséllyel pályázhass. Ezt többféleképpen is megteheted. Első lépésként tájékoztasd őket a helyzetről, a megpályázott állásról (ha lehetséges, mondd el nekik a munkaköri leírást) és a szervezet nevéről. Arra is megkérheted a referenciaszemélyeket, hogy emeljenek ki konkrét képességeket és egyes eredményeidet, amikor felhívja őket az álláshirdető. A munkaerőszervezők többnyire hasonló kérdéseket tesznek fel a referenciaszemélyeknek a pályázóval kapcsolatban. Ide tartoznak a foglalkoztatás kezdetének és befejezésének dátumával, a távozás okával, a munkaköri kötelezettségekkel, a teljesítmény megbízhatóságával, az erősségekkel és a gyengeségekkel kapcsolatos kérdések, a kollégákkal való együttműködés stb.

Tennivalók és nem referenciaok megemlítése

A fenti információk mellett az alábbiakat is fontos figyelembe venni:

  • a referenciákat betűrendben add meg
  • mondj köszönetet nekik, ha megkaptad az állást
  • maradj kapcsolatban a referenciaként megadott személyekkel
  • mindig az adott állás szempontjából releváns referenciákat válassz
  • ne adj meg referenciaként olyasvalakit, akinek rossz tapasztalata volt veled
  • ne adj meg elavult referenciát az önéletrajzodban. Ha van elég munkatapasztalatod, akkor nem kell a legelső munkaadód referenciaként használnod
  • ne legyen túl hosszú a referencialistád. Próbálj meg három, legfeljebb öt referenciát megadni.
  • ne írd bele az önéletrajzodba, hogy „referenciák kérésre”, hiszen ez teljesen felesleges. A munkaerőszervezők tisztában vannak vele, hogy kérhetnek referenciákat, ha szükségük van valakire az állításaid alátámasztására.

Kapcsolódó cikkek

Több mint 112 872 felhasználó készítette már el önéletrajzát

Az önéletrajz készítővel gyorsan és egyszerűen létrehozhat egy egyedi és professzionális önéletrajzot 15 percen alatt.

Készítse el önéletrajzát

Növelje az állásszerzés esélyét azzal, hogy professzionálisan megtervezett önéletrajzsablonjainkkal és kiegészítő színvilágunkkal készíti el önéletrajzát.