Milyen készségeket kell egy önéletrajzban megemlíteni?

Az önéletrajz megírása gyakran ijesztő és valljuk be, unalmas feladatnak tűnhet. Mindenkinek szüksége van rá, de többé-kevésbé nem mindegyik egyforma? Tapasztalataink, képesítéseink és kulcsfontosságú készségeink felsorolása olyan érzés mintha el akarnánk magunkat adni, ugyanakkor nehéz azt kommunikálni, hogy kik is vagyunk valójában – mik azok a dolgok, amelyek egyedivé, érdekessé és az adott állásra a legjobb jelöltté tesznek minket.

Milyen készségeket kell egy önéletrajzban megemlíteni

Készítse el most profi önéletrajzát

Kemény készségek és puha készségek

Jó kiindulópont lehet, ha egy darab papírt veszünk, középen egy vonalat húzunk, és két oszlopot készítünk a "kemény készségek" és a "puha készségek" fejléc alatt. Ez segíthet abban, hogy egy áttekintést nyújtson arról, hogy mik a saját személyiségünk alkotóelemei, és ez már egy jó kiindulópontot nyújt az önéletrajz megírásához. Tehát mik is azok a „kemény készségek” és a „puha készségek”?

Ritkán különül el teljesen a két kategória amikor a munkaadók kemény készségeket és lágy készségeket keresnek. A kemény készségek azok a dolgok, amelyeket nagy valószínűséggel aktívan megtanultunk, oktatás vagy tapasztalat révén szereztünk és amelyek specifikusan egy adott munka elvégzéséhez szükségesek. A lágy készségek általánosabbak, és olyan dolgok, amelyek szinte minden munkában fontosak. Inkább kapcsolati és személyiség-orientáltak. Szeretne néhány példát?

A kemény készségek rendkívül változatosak, és teljes mértékben az oktatási és foglalkoztatási hátterétől függenek. Ide tartozhatnak olyan dolgok, mint a programozás, a nyelvek, a vízvezeték-szerelés, a grafikai tervezés, a mérnöki tevékenység, a varrás ... A lehetőségek végtelenek. Gondoljon vissza végzettségére és karrierjére. Milyen végzettségekkel vagy képesítésekkel rendelkezik? Milyen készségeket tanult meg konkrét munkák elvégzéséhez? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása segíthet abban, hogy kiderítse, melyek a kemény készségei.

A lágy készségeket gyakran nehezebb kommunikálni, mert nem valószínű, hogy bármilyen képesítéssel is rendelkezik ezekre vonatkozóan. "Interperszonális készségeknek" is tekinthetők - olyan dolgok, mint a csapatmunka, az empátia, a vezetés, a kommunikáció és az elkötelezettség. Az egyik módja annak, hogy rájöjjön az erősségeire ezeken a területeken, az annak mérlegelése, hogy miként járult hozzá pozitív módon egy munkahelyi csapat vagy egy csoport, osztály működéséhez, nem pedig azok a dolgok, amiket tett. Odafigyelt a kollégáira? Az ügyfelek szimpatikusnak találták? A csapattársak megközelíthetőnek találták?

Most térjen vissza a papírdarabhoz, és minden oszlop alatt írja le mindazt, ami az eszébe jut. Nem csak azokat a dolgokat kell felsorolni, amelyekben professzionális szinten van. Egyszerűen meg kell tudnia indokolni, miért tartja ezt egy készségnek, és tudnia kell, hogy melyek az alapvető készségek.

Készítse el most profi önéletrajzát

Milyen készségeket kell megemlítenem az önéletrajzomban?

Ez a millió dolláros kérdés! Mitől lesznek a munkaadók lenyűgözve? Mitől húzzák fel a szemöldöküket? Mit mondjon, amitől Önre jobban emlékeznek majd, mint a többi jelöltre? Melyek azok a készségek, amelyekkel minden potenciális alkalmazottnak rendelkezni kell?

Az önéletrajz pontos készségei természetesen attól függenek, hogy melyik állásra jelentkezik. Kezdje azzal, hogy alaposan megnézi a munkaköri leírást, és ellenőrzi, hogy milyen kulcsfontosságú készségeket követelnek meg a jelöltektől. Ezekre kell majd nagyon odafigyelni. Érdemes tollat ragadni és egy papírra fizikailag kiemelni a munkaköri leírásban említett készségeket, vagy felsorolni azokat. Ezután ne felejtse el megemlíteni őket önéletrajzában. Ne hazudjon - ha nem tud lovagolni, akkor ne mondja azt, hogy tud! De hangsúlyozza a szükséges készségeket, és említse meg, hogy készen áll arra, hogy megtanuljon olyanokat is, amelyeknek nincs a birtokában.

Kemény készségei és puha képességei mellett gondoljon az átadható készségekre is. Ezek olyan jó készségek, amelyek valószínűleg sok munkánál hasznosak lehetnek: néhány példa erre a számítógépes ismeretek, a határidők kezelése, az írás és a szövegértés, valamint az alapvető matematikai tudás. Ismét gondosan gondolja át, mit igényel az adott munka: ha dadus posztra pályázik, akkor a számítógépes jártasság talán irreleváns, de a munkaadók örömmel látnák azt, hogy hatékonyan szervezi az idejét.

Hogyan igazolhatom készségeimet?

Természetesen a sikeres önéletrajzhoz nem elegendő csupán a meglévő készségek felsorolása. Olyan kontextusban kell beállítani őket, amely bemutatja, hogyan tanulta meg a készséget, és / vagy hogyan használta ezeket. Például, ha azt akarja mondani, hogy beszél németül, írja meg, milyen képesítése van, vagy azt hogyan kezdte el tanulni, és ha lehetséges, említsen egy pozitív példát a használatára a munkája során (pl. „Németül beszélő ügyfelekkel tudtam a kapcsolatot tartani”).

Az önéletrajzok különböző sablonjait megtalálhatja online, amelyek ötletet adhatnak az önéletrajz elrendezésének különböző módjairól. Egyesek azt javasolják, hogy időrendben rendezzék, kezdve a legfrissebb tapasztalataikkal. Mások azt javasolják, hogy rendezést a pályázott állás szempontjából való relevancia sorrendjében tegyék meg. Bármelyik lehetőség jó lehet, de amit választ, az némileg függhet a körülményeitől. Ha már 25 éve dolgozik és széleskörű és változatos tapasztalattal rendelkezik, előfordulhat, hogy néhány dolgot mellőz. Ha emberi jogi ügyvédi állásra pályázik, akkor valószínűleg átugorhatja a nyári munkát, amit az egyetemi bárban töltött (bár soha nem lehet tudni! Néhány ember remekül képes kapcsolatot teremteni a látszólag nem kapcsolódó területek között).

Viszont, ha frissen végzett és pályakezdő, valószínűleg nincs sok tapasztalat a háta mögött. Ebben az esetben a munkaadókat érdekelni fogja mindazt, amit dolgozott annak érdekében, hogy megértsék, milyen típusú személy. Még akkor is, ha egy könyvelőirodában pályázik egy diplomás programra, érdekelheti őket, hogy 2 évig ugyanazon családnál bébiszitterként dolgozott, egyszerűen azért, mert ez elkötelezettséget mutat.

Az önéletrajz formázásának sokféle módja van, és célszerű böngészni a sablonokat, hogy megtalálja az Önnek legmegfelelőbbet.

Készítse el most profi önéletrajzát

Milyen készségeket keresnek a munkaadók?

Mint fent említettük, ha egy adott munkára jelentkezik, elengedhetetlen, hogy alaposan tanulmányozza a munkaköri leírást, és ellenőrizze, hogy mely készségeket követelnek meg kifejezetten. Lehet, hogy ez nem ilyen egyértelmű. Talán spekulatív módon elküldi önéletrajzát sok, különféle irányultságú cégnek. Lehet, hogy feltölti egy internetes weboldalra, hogy a potenciális munkaadók megtalálják.

Ha ez a helyzet, gondoljon arra, hogy mit szeretne leginkább kommunikálni magáról. Ha mindenképpen fizetett írói munkát akar találni, akkor győződjön meg róla, hogy az ezzel kapcsolatos készségei kitűnnek: írások a diákújságban, a személyes blog, a helyi újságban megjelent cikk. Ha nyitottabbá akarja tenni a dolgokat, jobb lehet, ha röviden felsorolja iskolai végzettségét és munkatapasztalatát, különös tekintettel a puha és átadható készségekre, valamint a tanulási vágyra.

Végül, ha ismer valakit azon a szakterületen ahová szeretne bekerülni, vagy valakit, aki rengeteg önéletrajzzal foglalkozik (pl. valakit emberi erőforrás vagy adminisztratív területről), akkor hihetetlenül hasznos lehet tanácsot kérni tőlük. Melyek azok a dolgok, amelyek valóban kiemelkedőek számukra? Mi a lényegtelen? Jobban érdeklik-e őket a kemény készségek vagy a puha készségek?

Főbb tippek az önéletrajz készség-részéhez

Erősen tanácsos az önéletrajzába felsorolni a készségeit. Ugyanakkor ennek a módja is ugyanolyan fontos. Ha a felsorolt készségeknek nincs relevanciája a pályázott állás szempontjából vagy túl általánosak, akkor ezek nem segítenek abban, hogy behívják egy állásinterjúra. Kérjük, vegye figyelembe az alábbi tippeket:

  • Vizsgálja meg alaposan a munkaköri leírást, mielőtt az önéletrajz készség-részével foglalkozna. Kérdezze meg saját magától; melyek a minimálisan szükséges készségek ebben a munkakörben? Milyen egyéb készségek segítenek abban, hogy sikeres legyen ebben az állásban? Melyek a legfontosabb készségek? Próbálja meg ennek megfelelően rendezni a készségeit.
  • A kemény, munkakörre jellemző készségek a jelöltek számára előírt minimumként tekinthetők. Az első kiválasztás sikeres teljesítéséhez a jelöltnek rendelkeznie kell ezekkel a készségekkel (pl. A járművezető tudjon autót vezetni, a programozónak ismernie kell bizonyos programozási nyelveket). A puha készségek az, ahol a jelölt remekelhet. Ha például jó kommunikációs vagy együttműködési készségekkel rendelkezik, egy együttműködőbb, jobb kollégává válhat.
  • Próbáljon minél konkrétabb lenni; ahelyett, hogy csak a számítógépes ismereteket említeni, inkább írja azt, hogy jártas előadások készítésében, nagy Microsoft Excel fájlokkal való munkában vagy például a HTML értelmezésében.
  • Készüljön fel arra, hogy az állásinterjú során olyan példákat említ meg, amikor alkalmazta az önéletrajzban felsorolt speciális készségeket. Bárki felsorolhat egy készséget, de képesnek kell lennie a készség bemutatására egy valós életből vett példával is.

Kapcsolódó cikkek

Több mint 112 872 felhasználó készítette már el önéletrajzát

Az önéletrajz készítővel gyorsan és egyszerűen létrehozhat egy egyedi és professzionális önéletrajzot 15 percen alatt.

Készítse el önéletrajzát

65% -kal nagyobb eséllyel kap munkát