Említsük az önéletrajzunkban a hobbit és az érdeklődési kört; vagy inkább ne?

Az önéletrajzban felsorolt hobbik és érdeklődési körök olykor fontos elemei lehetnek a pályázatodnak. Bár sok jelölt megemlíti ezeket az önéletrajzában, felmerül némi bizonytalanság azt illetően, hogy mit vegyünk bele, és mit hagyjunk ki a pályázatból. Hobbikat és érdeklődési köröket csak akkor érdemes feltüntetni, amennyiben azok relevánsak a megpályázott pozíció szempontjából. Hasznosak lehetnek például egyes készségek és kompetenciákvagy társadalmi és közösségi tevékenységek részletezésekor. Így az álláshirdető árnyaltabb képet szerezhet arról, hogy a való életben milyen ember vagy, illetve mi az, ami érdekel. Javasoljuk, hogy ezeket tedd bele az önéletrajzodba, mert ez nagyszerű módja annak, hogy kitűnj versenytársaid közül. Ez betekintést nyújt a munkáltatónak a személyiségedbe, így nagyobb eséllyel indulhatsz majd egy esetleges állásinterjún.

Készítse el most profi önéletrajzát

Érdemes-e megemlítened a hobbijaid és érdeklődési köreid az önéletrajzodban?

Először is, a kérdésre igennel és nemmel is válaszolhatunk. Pozitív irányba befolyásolhatja a munkaadót, ha az önéletrajzodban szereplő hobbik:

  • Hozzájárulnak a személyiséged bemutatásához, ami olykor további előnyökkel járhat.
  • Kidomborítanak olyan értékes készségeket, amelyek fontosak lehetnek az adott iparágban betöltött pozícióhoz.
  • Segítenek kitűnni a tömegből, különösen akkor, ha erős a verseny.

Azonban némely esetben a hobbik említése rosszul sülhet el. Íme néhány érv arra vonatkozóan, miért hagyd ki őket:

  • Gyakran nem relevánsak abban a munkakörben, amire pályázol, és előfordulhat, hogy a munkaadókat sem érdekli.
  • Egy megkérdőjelezhető vagy szokatlan hobbi tönkreteheti a jelentkezésedet, és teljesen lekerülhetsz miatta a rövidlistáról.
  • Értékes helyet foglalhat el az önéletrajzodban, amelyet felhasználhatnál lényegesebb információk közlésére, például az oktatás- és karriertörténeted bemutatására.

Hogy a hobbikat megemlíted-e az önéletrajzodban, az teljes mértékben a tapasztalatodtól, a megpályázott állástól és az iparágtól függ. Az alábbi részletek segítenek eldönteni, hogy bele kell-e tenned a hobbikat és érdeklődési köröket az önéletrajzodba.

Példák olyan esetekre, amikor a hobbi és az érdeklődési kör kevés hozzáadott értéket képvisel

Sajátos körülményektől függően előfordulhat, hogy a hobbi említése nem befolyásolja az önéletrajzod megítélését. Például az alábbi jelölteknek egyáltalán nincs okuk rá, hogy a hobbijukat betegyék az önéletrajzukba.

  • Sokéves munkatapasztalattal rendelkező pályázók

Tegyük fel, hogy 5-10 éves tapasztalattal rendelkezel az informatikai projektmenedzsment területén. Ha ugyanarra a területre jelentkezel, miért említenéd meg a hobbid, és hogy mi érdekel? Inkább arra koncentrálj, hogy részletezd a szakmai életutad, és fókuszálj az elért eredményeidre. A többéves tapasztalatodnak köszönhetően kétségtelenül kitűnsz majd a tömegből.

  • Ha szokványos dolgok érdekelnek

Bármi, amit beleveszel az önéletrajzodba, hozzáadott értéket kell, hogy képviseljen. Nincs semmi baj a túrázással, filmnézéssel vagy a társasági élettel, de ezeknek semmilyen hatása nem lesz egy önéletrajz megítélésére. Valószínű az is, hogy az interjúalanyok többsége ugyanezzel tölti a szabadidejét. Egy szó mint száz, te sem hallottál még olyanról, hogy egy munkáltató olyan alkalmazottakat keresett volna, akik szeretnek filmeket nézni, igaz?

  • Mikor kell hozzáadnod a hobbidat és érdeklődési körödet önéletrajzodhoz

Most, hogy tudod, mikor nem érdemes megemlítened az önéletrajzodban, hogy mivel töltöd a szabadidőd, nézzünk olyan eseteket, amikor ez plusz előnyt jelent. Vess egy pillantást az alábbi példákra.

  • Tapasztalatlan jelöltek

Azok, akiknek alig vagy egyáltalán nincs tapasztalatuk az általuk pályázott munkaterületen, bajban lehetnek képességeik és készségeik bemutatásakor. Ha például gyakorlati helyet kereső egyetemi hallgatóként készítesz önéletrajzot, akkor a kevés releváns munkatapasztalat problémáját kell orvosolnod. Ilyenkor előnyös lehet kitérned a hobbijaidra és érdeklődési köreidre. Klubjátékokban való részvétel, közösségi munka, és az olyan egyesületek tagjaként eltöltött idő, mint például a Vöröskereszt, lehetőséget nyújthatnak olyan képességek bemutatására, mint a vezető szerep és a csapatmunka.

  • Tapasztalat nélkül menedzser-szerepre történő jelentkezéskor

A munkaadók vezetői pozíciókhoz általában ügyvezetői tapasztalatot várnak el. Azonban egy menedzsernek is el kell kezdenie valahol. Ezért, ha nincs szakmai környezetben vezetői tapasztalatod, bemutathasz más közegben megszerzett vezetői készségeket. Gondolj itt azokra a csoportvezetői kompetenciákra, amelyeket csapatkapitányként, egy szervezet elnökeként vagy koordinátoraként szereztél.

  • Azok, akiknek a hobbijuk közel áll a megpályázott munkához

Ha olyasmivel töltöd a szabadidőd, ami közvetlenül kapcsolódik a megpályázott munkaterülethez, akkor ezek hozzáadása az önéletrajzodhoz extra előnyt jelent. Az ilyen hobbik általában felkeltik a munkáltató figyelmét, és nagyobb valószínűséggel juttatnak munkához. Ilyen például a honlapfejlesztés hobbiként való feltüntetése. Ha pedig történetesen van egy profi személyes weboldalad, az nagyszerűen bizonyítja a képességeidet, valamint bemutatja a terület iránti szenvedélyed.

  • Karrierváltás esetén

Karrierváltáskor nehéz ütős álláspályázatot összeállítani. Az ilyen esetek többségében az embernek nincs közvetlen munkatapasztalata a megpályázott pozícióban, ami megnehezíti a munka megszerzését. Ha azonban személyes érdeklődési köreid kapcsolódnak az új munkaterülethez, érdemes megemlítened őket, hiszen ez bizonyítja a készségeidet és a motivációd. Például egy ügyvédnek, aki úti beszámolókat szeretne írni, problémái lehetnek egy állásinterjú összehozásával, ha az önéletrajzában csak a jogi ügyekben való jártasságát írja le. Ha azonban ezen kívül az írás és utazás iránti szenvedélyét is megemlíti, önéletrajza sokkal relevánsabb lesz az adott álláspályázatra.

Készítse el most profi önéletrajzát

Az érdeklődési terület és a hobbi említésének előnyei

A munkaadók munkaerőt toboroznak, hogy nekik dolgozzanak; más szóval, befektetnek az emberekbe. A jelentkezők pályázati anyagában utalásokat keresnek arra, hogy melyek lehetnek a készségeik és kompetenciáik, és mi érdekelheti őket. Ez a három tényező segít nekik eldönteni, hogy alkalmas lehet-e a pályázó az adott munkára, vagy sem. Néhány érv, ami amellett szól, hogy felvedd a hobbijaid az önéletrajzodba:

  • Segít a munkaadóknak részletes információkat szerezni rólad.
  • Néhány hobbi segít a munkáltatónak megérteni, milyen ember lehetsz az irodán kívül.
  • Könnyű, kézenfekvő beszédtéma lehet az állásinterjú kezdetén, mielőtt "belekezdenétek az üzletbe".
  • Azok a hobbik, amelyeket tanórán kívüli tevékenységekként végzel, mint például a sport, azt jelzik, hogy egészséges és fizikailag alkalmas vagy.
  • A jótékonysági és közösségi munkában való részvétel kiváló interaktív készségeket jelez.

Az önéletrajzodba felvett hobbik sok mindent elárulnak rólad. Győződj meg róla, hogy releváns-e ez az információ a megpályázott állás esetében. Ha jobban meg szeretnéd érteni, hogyan helyezheted el az érdeklődési köröket az önéletrajzodban, nézd meg a különféle ingyenes példákat is, amelyeket le is tölthetsz.

Hol kell megemlíteni az érdeklődéseket és a hobbikat?

A hobbi rész opcionális. Ha az önéletrajzod felső részébe teszed, ez azt a téves benyomást keltheti, hogy nem tudod, hogyan kell fontossági sorrendbe állítani a dolgokat. A hobbijaidnak nincs nagyobb hatása a munkáltató döntéseire, mint a munkatapasztalatodnak és a képzettségednek. Ennek a szakasznak rövidnek kell lennie, és kevés helyet kell elfoglalnia. Néhény ritka esetben azonban a hobbik fontosabbak lehetnek, mint a munkatapasztalat. Például ha éppen elvégezted az egyetemet, és futballedzői posztra jelentkezel egy iskolában, akkor érdemes megemlítened egy olyan bajnokságot, amelyet nemrég nyertél, vagy amelyben részt vettél.

Kapcsolódó cikkek

Több mint 112 872 felhasználó készítette már el önéletrajzát

Az önéletrajz készítővel gyorsan és egyszerűen létrehozhat egy egyedi és professzionális önéletrajzot 15 percen alatt.

Készítse el önéletrajzát

Növelje az állásszerzés esélyét azzal, hogy professzionálisan megtervezett önéletrajzsablonjainkkal és kiegészítő színvilágunkkal készíti el önéletrajzát.