Említsük az önéletrajzunkban a hobbit és az érdeklődési kört; vagy inkább ne?

Az önéletrajzban szereplő hobbik és érdeklődési kör egyes esetekben fontos része lehet önéletrajzodnak. Bár sok jelölt beleveszi az önéletrajzába, van egy kis tévhit azzal kapcsolatosan, hogy mit kell és mit nem. Hobbit és érdeklődési köröket csak akkor szabad szerepeltetni, ha azok relevánsak. Segíthetnek például bizonyos készségek és kompetenciák, vagy társadalmi és közösségi tevékenységek bemutatásában. Így a toborzó benyomásokat szerezhet arról, hogy a való életben milyen ember vagy, valamint az érdeklődési körödről. Javasoljuk, hogy tedd be ezeket az önéletrajzodba, mert ez nagyszerű módja annak, hogy kitűnj versenytársaidtól. Ez egy kicsit megmutatja a munkáltatónak a személyiséged, így nagyobb esélyt ad egy esetleges állásinterjún.

Készítse el most profi önéletrajzát

Meg kell említened a hobbit és érdeklődést az önéletrajzodban?

Először is, a kérdésre igen és nem válasz is van. A pozitívum, ha az önéletrajzodban szereplő hobbik:

 • Segítenek eljuttatni a személyiséged a munkáltatóhoz, ami egyes esetekben további előnyt jelent.
 • Kidomborítanak olyan értékes készségeket, amelyek fontosak az adott iparágban.
 • Segítenek kitűnni a tömegből, különösen akkor, ha erős a verseny.

Másrészt, vannak esetek amikor a hobbik említése visszaüthet. Íme néhány érv arra vonatkozóan, miért hagyd ki őket:

 • Gyakran nem relevánsak abban a pozícióban, amelyre pályázol, és lehet, hogy a munkaadókat sem érdekli.
 • A megkérdőjelezhető vagy szokatlan hobbik tönkretehetik a jelentkezésedet, és lekerülhetsz teljesen a listáról.
 • Az önéletrajzodban értékes helypazarlás is lehet, amelyet egyébként felhasználhatnál a releváns információk közlésére, például az oktatás és a karrier történethez.

függetlenül attól, hogy a hobbikat felveszed-e az önéletrajzodba, az teljes mértékben a tapasztalati szintedtől, a megpályázott állástól és az iparágtól függ. Az alábbi részletek segítenek eldönteni, hogy bele kell-e tenned a hobbikat és érdeklődési köröket az önéletrajzodba.

Példák olyan helyzetekre, amikor a hobbi és az érdeklődési kör kevés hozzáadott értéket képvisel

Konkrét körülményektől függően előfordulhat, hogy a hobbi említése nem befolyásolja az önéletrajzod. Például az alábbi jelölteknek egyáltalán nincs okuk arra, hogy a hobbikat betegyék az önéletrajzukba.

 • Sokéves munkatapasztalattal rendelkező pályázók

Nézzünk meg egy példát, ahol 5-10 éves tapasztalattal rendelkezel az informatikai projektmenedzsment területén. Ha ugyanarra a területre jelentkezel, miért kellene említened hobbit és érdeklődést? Inkább arra koncentrálj, hogy részletezd önéletrajzod, és az elért eredményekre összpontosíts. A többéves tapasztalat egyértelműen kiemel a tömegből.

 • Ha általánosak az érdeklődési köreid

Bármi, amit beleveszel az önéletrajzodba, hozzáadott értéket kell, hogy képviseljen. Nincs semmi baj a túrázással, filmnézéssel vagy a társasági élettel, de ezeknek semmilyen hatása nincs az önéletrajzra. Valószínű az is, hogy az interjúalanyok többségének ugyanezek lesznek az érdeklődési köreik. Máshogy fogalmazva, te sem hallottál még olyan esetekről, amikor a munkáltatóknak olyan emberekre lett volna szükségük, akiknek a filmnézés az érdeklődési körük, ugye?

Mikor kell hozzáadnod hobbidat és érdeklődési körödet önéletrajzodhoz

Most, hogy tudod, mikor nem szabad a hobbit az önéletrajzban megemlíteni, vannak más esetek is, amikor az ellenkezője járulékos előnyt jelent. Vess egy pillantást az alábbi példákra.

 • Tapasztalatlan jelöltek

Akiknek alig vagy egyáltalán nincs tapasztalatuk az általuk pályázott munkaterületen, nehézségekbe ütközhetnek képességeik és készségeik bemutatása kapcsán. Ha gyakorlatot kereső egyetemi hallgatóként önéletrajzot kell készítened, akkor például a kevés releváns munkatapasztalattal kell megküzdened. Ilyen esetekben előnyös lehet a hobbik és érdeklődési körök hozzáadása. Például a klubjátékokban való részvétel, a közösségi munka és az olyan egyesületek, mint a Vöröskereszt, lehetőséget nyújthat olyan képességek bemutatására, mint a vezetés és a csapatmunka.

 • Menedzsment tapasztalat nélküli menedzser szerepre történő jelentkezéskor

A munkaadók általában vezetői tapasztalatot igényelnek a vezetői pozíciókhoz. A menedzsernek azonban valahol el kell kezdenie. Ezért, ha nincs szakmai környezetben vezetői tapasztalata, bemutathatja egy másik környezetben megszerzett vezetői készségeit. Gondolj itt azokra a vezetői készségekre, amelyeket csapatkapitányként, egy szervezet elnökeként vagy elnökeként szereztél.

 • Olyan emberek, akiknek a hobbijuk közel áll a megpályázott munkához

Ha olyan hobbijaid vannak, amelyek közvetlenül kapcsolódnak a pályázott munkaterülethez, akkor ezek hozzáadása az önéletrajzhoz további előnyt jelent. Az ilyen hobbik általában felkeltik a munkáltató figyelmét, és nagyobb valószínűséggel biztosítanak munkát. Például az internetes fejlesztés egyik hobbiként való feltüntetése, és ha történetesen van egy profi személyes weboldalad, nagyszerű módja a képességek kiemelésére, valamint bemutatja a terület iránti szenvedélyed.

 • Karrierváltás esetén

Nehéz az olyan álláspályázat, amikor az ember karriert vált. Az esetek többségében nincs közvetlen munkatapasztalata a megpályázott pozíciókban, ami megnehezíti a munka megszerzését. Ha azonban személyes érdeklődési köreid kapcsolódnak az új munkaterülethez, érdemes megemlíteni őket, mivel ez készségeket és motivációt bizonyít. Például egy ügyvédnek, aki úti beszámolókat akar írni, problémái lehetnek az interjú összehozásával, ha az önéletrajzába csak a jogi tapasztalatait írja bele. Ha azonban ezen kívül az írás és utazás iránti szenvedélyét is megemlíti, önéletrajza sokkal relevánsabb lesz az adott álláspályázatra.

Készítse el most profi önéletrajzát

Az érdeklődési terület és a hobbi említésének előnyei

A munkaadók embereket toboroznak, hogy nekik dolgozzanak; más szavakkal, befektetnek az emberekbe. Ilyenkor mindig benyomásokat keresnek a jelentkezők jelentkezési leveleiben, hogy többet tudjanak meg érdeklődésükről, készségeikről és kompetenciájukról. Ez a három az, ami segít nekik eldönteni, hogy alkalmas-e az adott munkára vagy sem. Néhány előny, ha hobbijaid felveszed önéletrajzodba:

 • Segít a munkaadóknak részletes információkat megszerezni rólad.
 • Néhány hobbi segít a munkáltatónak megérteni, milyen ember vagy az irodán kívül.
 • Könnyű, elérhető beszélgetési téma lehet az állásinterjú során, mielőtt "belekezdenénk az üzletbe".
 • Azok a hobbik, amelyek tanórán kívüli tevékenységeket tartalmaznak, mint például a sport, azt jelzik, hogy egészséges és fizikailag alkalmas vagy.
 • A jótékonysági és közösségi munkában való részvétel kiváló interaktív képességeket jelez.

Az önéletrajzodba felvett hobbik sok információt tárnak fel rólad. Győződj meg arról, hogy ezek relevánsak-e a megpályázott állás esetében. Ha jobban meg szeretnéd érteni, hogyan helyezheted el az érdeklődési köröket az önéletrajzodban, nézd meg a különféle ingyenes példákat is, amelyeket le is tölthetsz.

Hol kell megemlíteni az érdeklődéseket és a hobbikat?

A hobbi rész opcionális. Ha az önéletrajzod felső részébe teszed, ez azt a téves benyomást keltheti, hogy nem tudod, hogyan kell fontossági sorrendbe állítani a dolgokat. A hobbiknak nincs nagyobb hatása a munkáltatói döntésekre, mint a munkatapasztalatodnak és a képzettségednek. Ennek a szakasznak rövidnek kell lennie, és kevesebb helyet kell elfoglalnia. Vannak azonban ritka esetek, amikor a hobbik fontosabbak, mint a munkatapasztalatok. Például, ha éppen elvégezted az egyetemet, és futballedzői posztra jelentkezel egy iskolában, akkor érdemes megemlítened egy olyan bajnokságot, amelyet nemrég nyertél vagy amelyben részt vettél.

Kapcsolódó cikkek

Több mint 112 872 felhasználó készítette már el önéletrajzát

Az önéletrajz készítővel gyorsan és egyszerűen létrehozhat egy egyedi és professzionális önéletrajzot 15 percen alatt.

Készítse el önéletrajzát

65% -kal nagyobb eséllyel kap munkát