Hogyan írjunk alapszintű, egyszerű önéletrajzot? Tippek egy szimpla önéletrajz gyors és könnyű összeállításához!

Frissdiplomásként keresed az első munkahelyed? Vagy talán más cégnél zöldebbnek tűnik a fű? Akárhogy is legyen, szükséged lesz egy ütős önéletrajzra, hogy lekörözd a többi jelentkezőt. Egy önéletrajz megírása nem sétagalopp, hiszen ez a kétoldalas szöveg fogja meghatározni, hogy behívnak-e egy interjúra vagy sem. Így hát nagy a tétje annak, hogy a jelentkezésed kitűnjön a többi közül. A jó hír az, hogy nem kell egyedül megküzdened ezzel a feladattal. Íme egy útmutató, ami részletezi, hogy mit tegyél bele, és mit hagyj ki az önéletrajzodból, illetve hogy mi az, amire a munkaadók számítanak.

Készítsd el most profi önéletrajzod

Melyek a kötelező szakaszok az önéletrajzodban?

Az önéletrajzodnak mindenképpen tartalmaznia kell a következő részeket, hogy megadj minden szükséges információt a munkaerőszervezők számára:

1. Személyes adatok

Bár a kontaktinformáció megadása természetesen magától értetődő, meglepően sok esetben elfelejtik az emberek megadni az ehhez szükséges adatokat. A teljes neved, a szakmai titulusod, a személyes e-mail címed és a mobiltelefonszámod mind meg kell adnod. Egyéb választható lehetőségként megadhatod a LinkedIn profilod, vagy a szakmai tevénységedet bemutató honlapod. Kerüld el azonban a következők hozzáadását:

  • Munkahelyi e-mail cím és egyéb jelenlegi üzleti kontakt elérhetősége
  • Lényegtelen közösségimédia webhelyek
  • Fényképek

Ügyelj arra is, hogy az e-mail címed professzionális legyen, nem pedig valami vicces vagy feltűnő e-mail cím. A telefonszámhoz, amit megadsz, olyan hangpostaüzenet tartozzon, ami tükrözi a szakmai elhivatottságod.

2. Személyes nyilatkozat

A személyes nyilatkozat az önéletrajz kulcsfontosságú része, és szembetűnő elhelyezkedésének köszönhetően ez lesz az első, amit egy munkaerőszervező észrevesz. Egy személyes bemutatkozás megírásakor az legyen a célod, hogy egy frappáns áttekintést adj magadról. Melyek a legfontosabb tulajdonságaid? Milyen értéket tudsz a szervezet számára nyújtani? Egy két-három mondatból álló rövid bekezdésben gondolkodj, és olyan szöveget fogalmazz, ami meggyőzi a munkaerőtoborzót arról, hogy érdemes tovább olvasnia az önéletrajzod. Ezek szerepeljenek benne:

  • Ki vagy
  • Mit értél el eddig
  • Jártasság két-három dologban
  • Az elképzelésed a céljaidról, amit tehetsz a cégért
  • Használj aktív igéket az ütős és energikus hatás elérése érdekében

Attól azonban tekints el, hogy hosszadalmas leírást készíts arról, hogy miért szeretnég megkapni ezt az állást. Ne említs olyan információt sem, aminek itt nincs jelentősége.

3. Munkahelyi tapasztalatok

Az önéletrajzod a releváns munkahelyi tapasztalataid köré épül, ezeket fordított időrendi sorrendben kell felsorolnod. Ezt a szakaszt a következők szerint rendezd:

A pozíció hivatalos megnevezése: Minden bejegyzés a pozíció hivatalos megnevezésével kezdődjön, kövér betűvel szedve. Ezek a titulusok vázolják fel a szakmai fejlődésed ívét.

Cég neve és székhelye: Add meg a szervezet nevét, és a várost, ahol dolgoztál nekik.

A foglalkoztatás időtartama: Jelezd a szervezetnél eltöltött időszak kezdetét és végét az év és a hónap megadásával.

Feladatok és kötelezettségek köre: Írj egy rövid összefoglalót arról, hogy mi mindenért voltál felelős az egyes munkakörökben. Arra azonban figyelj, hogy ezek relevánsak legyenek a megpályázott állás szempontjából.

Elért eredmények: Mindaz, amit elértél jelzi, hogy milyen jól teljesítettél a munkahelyeden. Ide beilleszthetsz egy listát az elért eredményeidről konkrét számokkal és statisztikákkal, amelyek bizonyítják a teljesítményed. Használd ezt a részt arra, hogy meggyőzd a leendő munkaadód az értékekről, amit alkalmazottként nyújtani tudsz a cégnek.

Legfeljebb tizenöt évre visszamenőleg sorolj fel információt a munkahelyi tapasztalataidról. Ha több mint tizenöt éve dolgozol, hagyd ki a rövidtávú munkahelyeket és a gyakorlati pozíciókat a listából. Ha viszont kevés munkatapasztalatod van, vedd be a listába az önkéntes munkákat és gyakornoki pozíciókat is.

4. Képzés

Hogy milyen információt adsz meg ebben a részben, az a munkatapasztalatod mennyiségétől függ. Például ha több mint két éve dolgozol, csak felső szintű képzési eredményeket sorolj fel a képzettség megszerzésének dátumának, a kiállító intézmény nevének, és a diploma megnevezésének megadásával. Ha frissdiplomás vagy, említsd meg a kiemelkedő tanulmányi eredményeidet, a disszertációd címét, a kívánt állás szempontjából releváns konkrét tanulmányokat, a legjobb teljesítményeidet, valamint a tanulmányokon kívüli tudományos tevékenységeidet is. Ha kezdő vagy, adj meg dátumokat is ezekhez az állomásokhoz, de ha már több mint tíz éves tapasztalat van a hátad mögött, a dátumok megadása nem szükséges.

5. Képességek

Legalább öt képességet fel kell sorolnod, amelyek relevánsak a kívánt állás szempontjából. A technikai készségek körébe munkaspecifikus szaktudás tartozik, mint például a webfejlesztés, a számítástechnikai ismeretek vagy a statisztikai modellezés. A puha készségek közé tartozik a hatékony kommunikáció, a problémamegoldó készség, a döntéshozás és az önálló gondolkodás képessége. Jelezd a nyelvtudásod is, és vázold röviden, hogyan használtad ezeket a készségeket a korábbi munkahelyeiden. Nagyon fontos azonban, hogy releváns maradjon az információ, amit megadsz. A képességeid illeszkedjenek a megpályázott állás leírásához, és tartalmazzák a legfontosabb kulcsszavakat is.

Készítsd el most profi önéletrajzod

Milyen részeket lehet kihagyni egy szimpla önéletrajzból?

A következő szakaszok nem kötelezőek, de beleteheted őket, ha alaposabb önéletrajzot szeretnél, ami növeli az esélyeid az interjú megszerzésére.

Önkéntes munka: Nagyszerű módja a munkatapasztalatok bővítésének, és képet ad a lelkesedésedről és érdeklődési köreidről a munkahelyen kívül is.

Nyelvek: Ha több nyelven beszélsz, említsd meg őket, ha relevánsak a megszerezni kívánt állás szempontjából. Azonban csak akkor érdemes felsorolni őket, ha középfokon vagy annál magasabb szinten beszéled őket.

Díjak és kitüntetések: Add meg a releváns kitüntetéseket, amiket a szakmai tevékenységed során elnyertél, és biztosan behívnak majd az interjúra.

Hobbik és érdeklődési körök: Megemlítheted a szabadidődben gyakorolt tevékenységeidet is. Arra azonban vigyázz, hogy ne füllents, és ne említs túl általános dolgokat, mint a filmnézés vagy a zenehallgatás.

Konferenciák: Ha van jelentőségteljes szakmai esemény vagy fórum, amin részt vettél valamikor, mindenképpen hangsúlyozd ki őket.

Mi az, amit kihagyhatsz az önéletrajzodból?

Ne pazarold az időd és a helyet az önéletrajzodban a következő dolgokkal:

Referenciák

A jelentkezés során csak az első lépéseket teszed meg ahhoz, hogy felkeltsd a hirdető figyelmét, így a referenciák megadásának ebben a szakaszban nincs haszna. Ennek ellenére a munkaerőszervező kérhet tőled referenciákat. Figyelmen kívül hagyhatod ezt a szekciót, vagy mellékelhetsz egy megjegyzést, hogy referenciákat külön kérésre szolgáltatsz.

Táblázatok és grafikonok

Van, aki díszes táblázatokkal igyekszik bemutatni a kompetenciáit vagy nyelvtudását. Ezek azonban nem szolgáltatnak külön értéket. Ezért a táblázatok helyett inkább számokban add meg a releváns mértékeket vagy statisztikákat.

Fotók

A képek nem adnak értéket az önéletrajzodhoz, hacsak nem modellnek jelentkezel. Így tartózkodj ezektől, és inkább a képességeidet leírására koncentrálj.

Hazugságok

Az őszinteség segít elkerülni kellemetlen és zavarbaejtő helyzeteket a felvételi folyamat során. Ne adj meg hamis információt az önéletrajzodban. Ha a toborzó szorgalmas, ellenőrizheti az adatok helyességét. A hézagokat se takargasd az önéletrajzban. Minden törést a karrieredben jól meg kell megmagyaráznod. Megadhatsz olyan képességeket is, amelyeket a szakmai kitérőid ideje alatt szereztél.

Hogyan néz ki egy jó alapszintű önéletrajz?

Ha fordított időrendi formátumot használsz, az önéletrajz sorrendje a munkatapasztalatodon múlik majd. Alapesetben egy önéletrajz a következő szerkezetet követi:

  1. Személyes adatok
  2. Személyes nyilatkozat
  3. Múltbeli munkaviszonyok
  4. Képzés
  5. Készségek
  6. Kiegészítő szekciók

Ha frissdiplomás vagy, a képesítéseid rögtön a személyes nyilatkozat után következzenek. Használhatsz készség alapú önéletrajzfomátumot is, hogy megfelelően kihangsúlyozd a képességeidet, amelyek téged tesznek a legalkalmasabbá a pozíció betöltésére.

Mit tehetsz, ha kevés vagy nulla tapasztalattal rendelkezel?

Munkát találni munkatapasztalat nélkül olyan, mint árral szemben úszni, de ez ne riasszon el. Íme néhány ötlet, ami segíthet egy interjú megszerzésében:

Adj bele mindent a személyes nyilatkozatodba

Használd az önéletrajzösszefoglaló bekezdést annak illusztrálására, hogy miért te vagy a legjobb jelentkező az állásra. Kecsegtess a képességeiddel, és villantsd fel a megnyerő személyiséged. Ne hantázz, hanem szolgálj összefüggő információval.

Hangsúlyozd a képességeid

 Még ha nincs is munkatapasztalatod, az átadható képességek, amelyeket a tanulmányaid vagy önkéntesmunka során szereztél, nagy értéket képviselnek. Bizonyos tulajdonságok, amelyeket kifejlesztettél magadban, több munkakörben is hasznosak lehetnek, így a munkaerőszervező-vezető alkalmasnak tekinthet az állásra.

Gondosan válaszd meg a kulcsszavakat

Ha a toborzó szűrőszoftvert használ, megfelelő kulcsszavakat kell használnod ahhoz, hogy átjuss az első rostán. A megfelelő kulcsszavak használatával biztosíthatod magadnak az esélyt arra, hogy a jelentkezésed eljusson a munkaadóhoz.

Egy tömör és velős önéletrajz elkészítése alapvető fontosságú ahhoz, hogy elnyerj egy meghívást egy állásinterjúra, és megszerezd az állást. A fenti útmutatóval könnyen alkothatsz egy meggyőző önéletrajzot.

Kapcsolódó cikkek

Több mint 112 872 felhasználó készítette már el önéletrajzát

Az önéletrajz készítővel gyorsan és egyszerűen létrehozhat egy egyedi és professzionális önéletrajzot 15 percen alatt.

Készítse el önéletrajzát

Növelje az állásszerzés esélyét azzal, hogy professzionálisan megtervezett önéletrajzsablonjainkkal és kiegészítő színvilágunkkal készíti el önéletrajzát.