Hogyan írjunk jó önéletrajzot tanári pályán? Nézd meg javaslatainkat és példáinkat!

Frissen diplomáztál, és tanárként szeretnél elhelyezkedni? Talán előléptetésre vágysz, vagy váltanál a magánszektorból a képzés felé? Ha ezek közül bármelyik ismerős helyzet a számodra, kezdhetsz dolgozni egy príma önéletrajzon. Egy szemrevaló önéletrajz bombabiztos módja annak, hogy bekerülj a kiválasztottak közé a rövidlistára. Bár önéletrajzot írni nem különösebben ördöngös feladat, olyan anyagot összeállítani, ami megszerzi neked az interjút, gyakran nem kis kihívás. Olvass tovább, hogy megtudd, hogyan írj önéletrajzot tanárként. A javasolt formátumtól és szerkezettől a leglényegesebb említenivaló jellemzőkig mindent megtárgyalunk.

Hogyan kell önéletrajzot írni tanári állás megpályázásához?

Tanárnak lenni nagyon hálás feladat. Abban a kivételes helyzetben lehetsz, hogy hathatsz emberek életére, és kihozhatod belőlük a legjobbat. Egyetemi tanári állások megszerzése esetén rendkívül nagy a verseny, ezért ehhez imponáló eredmények felmutatására is szükség lesz, némi tanítási tapasztalat mellett. Egy jól megszerkesztett önéletrajz meghozza majd számodra a jól megérdemelt lehetőséget, és még azok számára is megadhatja az esélyt egy állásinterjúra, akik kevesebb tapasztalattal rendelkeznek. Tehát, hogyan alkothatsz kiemelkedő tanári önéletrajzot?

Ismerd a közönséged

Képzeld magad a munkaerőfelvevő vezető vagy az igazgató helyébe. Vajon milyen képzettségeket, tulajdonságokat, tapasztalatokat keresnek a jelentkezőkben? A legtöbb esetben valószínűleg a tanítói gyakorlat és a tanítási módszer lesz a számunkra a legfontosabb. Feltehetően nem akarnak majd túl sokat tudni a korábbi feladatköreidről, ezért hangsúlyozd inkább az elért eredményeidet, és az értékeket, amelyekkel gyarapítanád az iskolát.

Igazítsd az önéletrajzod az állásajánlathoz

Mindenkinek van egy önéletrajza elmentve valahol. Így aztán amikor közeleg a beküldési határidő, nagy a kísértés, hogy elküldd a dokumentumot úgy, ahogy van. Hiszen nem is olyan régen frissítetted. Fontos azonban, hogy az önéletrajz tartalma megfeleljen az álláshirdetés követelményeinek. Győződj meg róla, hogy a tapasztalatod és a kvalitásaid alapján rátermett jelentkező vagy a pozícióra. Nem kell a nulláról kezdened az önéletrajzírást minden pályázathoz, elég kihangsúlyoznod a hasznosítható tulajdonságaidat, amelyek lenyűgözhetik a potenciális munkaadót az adott állás esetében.

Igyekezz te lenni a tökéletes jelentkező

Amikor egy munkaadó meghirdet egy betölthető helyet, megvan az elképzelése az ideális jelentkezőről a tapasztalatokat és képességeket illetően. Ezek minden meghirdetett pozíció esetében mások. Ezért ha sikerül eltalálnod néhány tulajdonságot, amire a pályáztató vadászik, nagyobb eséllyel szerezheted meg a meghívást az interjúra.

Használj releváns kulcsszavakat

Az önéletrajzodnak tartalmaznia kell szavakat a megfelelő képzési szakterület terminológiájából. Ezzel bizonyítod a jártasságod az adott területen. Ha pedig online jelentkezőlapot kell kitöltened, a kulcsszavak használata hozzásegít majd, hogy az anyagod átmenjen a jelentkezésekhez beállított automatikus szűrőrendszeren.

Mi kerüljön az önéletrajzodba?

Miután az önéletrajz vázlatos szerkezete készen van, itt az idő, hogy hozzáadjuk a tartalmat. Az önéletrajzodnak a következő szekciókat kell tartalmaznia:

  1. Elérhetőségek: Meg kell adnod a teljes, hivatalos neved. Minden egyéb információ, mint például az életkorod, a családi állapotod vagy a nemzetiséged opcionális. Meg kell adnod az állandó lakcímedet is, illetve a személyes e-mail címed és a telefonszámod.
  2. Személyes összegzés: Az önéletrajzodnak egy rövid összefoglalóval kell kezdődnie. Ez egy rövid bekezdés arról, hogy ki vagy, és melyek a legfontosabb jegyek, amelyek alkalmassá tesznek a pozíció betöltésére. Tekints rá úgy, mint a motivációs leveled lerövidített, kétmondatos változatára.
  3. Képzettségek: Adj egy átfogó és pontos képet a tanulmányaidról. Emeld ki a szakmai fejlődésed szempontjából releváns kurzusokat, illetve konferenciákat vagy workshopokat, amelyeken részt vettél. A tanári szerep betöltéséhez szükséges tanulmányi követelményeken túlmenően teljesített szemináriumok vagy extra tanfolyamok a szenvedélyedről és a választott pályád iránti elkötelezettségedről tanúskodnak.
  4. Munkatapasztalat: Jelezd a múltban megszerzett munkatapasztalataidat, és vázold a jelentőségüket az állás számára, amit meg akarsz szerezni. Ahelyett hogy felsorolnád az ellátott feladatokat, amelyek esetleg gyakran visszatérő tevékenységek lehetnek, koncentrálj inkább jelentőségteljes eredményekre, amelyeket elértél. Térj ki a részletekre a tanítási módszereiddel kapcsolatban is, illetve írj a kihívásokról, amelyekkel a múltban sikeresen megküzdöttél.
  5. Képességek: Igazítsd a képességeidet a meghirdetett álláshoz azáltal, hogy hozzáadsz a listádhoz többféle területen alkalmazható képességeket is. Támogasd meg releváns példákkal is az adottságaidat. Az önéletrajzodban az erősségeidre fókuszálj, hogy a lehető legjobb fényben tüntesd fel magad.
  6. Személyes érdeklődési körök: Ha szeretnéd, felsorolhatod a hobbijaid és érdeklődési köreid is. Ez különösen akkor lehet hasznos, ha ezeknek van valami közük a megpályázott álláshoz. Olyan tevékenységek mint például a mentorálás, egyéni képzés, tanácsadás vagy közérdekű szolgáltatások ellátása nagyot dobhatnak az önéletrajzod értékén. A sporttevékenységeket is hasznos lehet megemlíteni, különösen ha nyertél velük díjakat is.
  7. Referenciák: Valószínű, hogy a leendő munkaadód beszélne valakivel, akivel korábban együtt dolgoztál, ideális esetben olyasvalakivel, aki látott téged tanítani. Ez lehet az előző iskolád igazgatója, vagy egy mentoráló tanár, ha frissdiplomás vagy. Hasznos lehet az önéletrajzod végére odaírni, hogy „Referenciák kérésre”. Így lesz időd jelezni a referenciaszemélyednek, hogy várhatóan keresni fogja a potenciális munkaadód.

Melyik a legjobb önéletrajz-szerkezet tanári álláspályázatokhoz?

Mielőtt elkezdenéd írni az önéletrajzod, el kell döntened, hogyan fogod tagolni. Így az igazgató könnyedén tudja majd követni az információt, amit megosztasz. Két népszerű önéletrajzformátum a képesség alapú és a fordított időrendi sorrendű rendezés. Mindkettő számos előnnyel rendelkezik. De melyiket válaszd? Hát, ez leginkább a személyes preferenciádon múlik, de ha nemrég diplomáztál, és kevés munkatapasztalatod van, a képesség alapú önéletrajz tökéletes választás lehet. A fordított időrendi szervezésű önéletrajz azok számára a legjobb, akik már számottevő munkatapasztalattel rendelkeznek.

Fordított időrendi formátum

Ebben a formátumban a hangsúly a múltbeli munkatapasztalataidra helyeződik, a legfrissebbel kezdve. A megelőző munkahelyeiden betöltött szerepeidet és elért eredményeidet is ki kell itt emelned. Ahhoz, hogy az önéletrajzod igazán figyelemfelkeltő legyen, légy lényegretörő, és az ellátott feladatok helyett az elért eredményekre tedd a hangsúlyt. Közben említs meg kulcsfontosságú, több kontextusban alkalmazható képességeket is. Hogy elkerüld a feladataid ismételgetését, írj inkább a kihívásokról, amelyeket sikerült legyőznöd. Az időrendi önéletrajz írása egyértelmű és könnyen követhető ugyan, de felhívja a figyelmet az esetleges kimaradásokra két munkahely között.

Képesség alapú önéletrajz

Ez esetben az önéletrajz az alkalmazható tulajdonságaidat emeli ki. Az elért eredményeid, a tapasztalatod és a tanulmányaid szintén említésre kerülnek röviden. Az önéletrajz írása közben válassz néhány képességet és kompetenciát, amire fókuszálsz, és hozz releváns példákat helyzetekre, ahol a hasznodra váltak. Hozhatsz példákat a tanulmányaid idejéből, vagy munkahelyi tapasztalatok alatt  vagy egyéb tevékenységek során elért sikerekből. Egy képesség alapú önéletrajz nagyszerűen kidomborítja, hogy miért vagy remek jelölt a posztra.

Lényeges képességek, amelyeket tanárként jó, ha megemlítesz

Hatékony kommunikáció: Egy tanárnak elsőrendű kommunikátornak kell lennie. Egy bizonyos tartalom vagy üzenet átadásának képessége nagyon jól jön, amikor tanít az ember. Szakértelemmel kell tudnod variálni a hangnemet, amit használsz, és fent kell tudnod tartani egy osztály jó energiáját. A kommunikációs képességeidet a tanulók korosztályához is kell tudnod igazítani. A kommunikáció lényeges eleme a testbeszéd. Ezért fontos, hogy fent tudj tartani pozitív non-verbális kommunikációt.

Önbizalom: Azon túl, hogy képes vagy átadni az tananyagot, arra is szükség lesz, hogy alaposan ismerd a tanított tárgyat. Így mindig magabiztosan tudod majd megosztani az információt.

Személyközi képességek: Az iskolák és egyéb oktatóintézmények csoportban igazán hatékonyak, ezért gond nélkül együtt kell tudnod dolgozni a csapatoddal.

Szervezőképesség: Tanárként elő kell készítened az óráidat, osztályoznod kell a diákokat, és meg kell tartanod az órákat, hogy csak a legalapvetőbb kötelezettségeket említsük. Mindez nagyon megterhelő lehet, ha nem tudod ügyesen beosztani az idődet. Kell, hogy legyen egy rutinod, amit követsz, hogy biztosan ne maradjon el semmi tennivaló.

Önéletrajzpélda – általános iskolai tanító- Edinburgh-sablon

Önéletrajz példa egyetemi végzettséggel rendelkező pályakezdő, HR-es állást keres - Auckland-sablon

Töltsd le ezt az önéletrajzpéldát – általános iskolai tanító

Takács Krisztina általános iskolai tanítónő, aki új kihívásokat keres. Személyes nyilatkozatában kifejti az erősségeit, az etikai alapelveit, és az állás jellegét, amit keres. A képességeinek, érdeklődési köreinek, és elvégzett kurzusainak említésével megad a potenciális munkaadója számára minden fontos információt ahhoz, hogy pontos képet alkothasson róla mint tanítóról. Az Edinburgh sablont használta, ami a könnyebb áttekinthetőség kedvéért az oldal bal szélén külön oszlopba rendezi a személyes adatokat, érdeklődési köröket és a nyelvtudást.

Kapcsolódó cikkek

Több mint 112 872 felhasználó készítette már el önéletrajzát

Az önéletrajz készítővel gyorsan és egyszerűen létrehozhat egy egyedi és professzionális önéletrajzot 15 percen alatt.

Készítse el önéletrajzát

Növelje az állásszerzés esélyét azzal, hogy professzionálisan megtervezett önéletrajzsablonjainkkal és kiegészítő színvilágunkkal készíti el önéletrajzát.