Milyen készségeket kell egy önéletrajzban megemlíteni?

Egy önéletrajz megírása gyakran ijesztő és valljuk be, unalmas feladatnak tűnhet. Mindenkinek szüksége van rá, de többé-kevésbé nem mindegyik egyforma? Tapasztalataink, képesítéseink és kulcsfontosságú készségeink felsorolása olyan érzés, mintha el akarnánk magunkat adni, ugyanakkor nehéz azt kommunikálni, hogy kik is vagyunk valójában – melyek azok a dolgok, amelyek egyedivé, érdekessé, és az adott állásra a legalkalmasabb jelöltté tesznek minket.

Milyen készségeket kell egy önéletrajzban megemlíteni

Készítsd el most profi önéletrajzod

Kemény készségek és puha készségek

Első lépésként hasznos lehet, ha előveszünk egy darab papírt, a közepén húzunk egy vonalat, és készítünk két oszlopot "kemény készségek" és "puha készségek" megnevezéssel. Ez segíthet abban, hogy átláthassuk, melyek a személyiségünk alkotóelemei, és ez már egy jó kiindulópontot nyújthat az önéletrajzunk megírásához. Tehát mik is azok a „kemény készségek” és „puha készségek”?

Ritkán különül el teljesen a két kategória, amikor a munkaadók kemény készségek és lágy készségek iránt érdeklődnek. A kemény készségek azok a dolgok, amelyeket nagy valószínűséggel aktívan megtanultunk, oktatás vagy tapasztalat révén szereztünk, és amelyek kifejezetten egy adott munka elvégzéséhez szükségesek. A lágy készségek általánosabbak, mégis olyan dolgok, amelyek szinte minden pozíció betöltésekor fontosak. Itt inkább kapcsolati és személyiség-orientált kompetenciákra gondoljunk. Szeretnél néhány példát?

A kemény készségek rendkívül változatosak, és teljes mértékben az oktatási és foglalkoztatási hátteredtől függenek. Ide tartozhatnak olyan dolgok, mint a programozás, a nyelvtudás, a vízvezeték-szerelés, a grafikai tervezés, a mérnöki tevékenység, a varrás... A lehetőségek száma végtelen. Gondolj vissza a végzettségedre és karrieredre. Milyen képzettséggel vagy képesítésekkel rendelkezel? Milyen készségeket tanultál meg konkrét feladatkörök betöltéséhez? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása segíthet abban, hogy kiderítsd, melyek a kemény készségeid.

A lágy készségeket gyakran nehezebb kommunikálni, mert nem valószínű, hogy bármilyen képesítéssel is rendelkezik az ember ezekre vonatkozóan. "Interperszonális készségeknek" is tekinthetők ezek – olyan dolgok tehát, mint a csapatmunkára való hajlam, az empátia, a csapatvezetésre való készség, a körültekintő kommunikáció vagy a megbízhatóság és elkötelezettség a feladatok teljesítése felé. Az egyik módja annak, hogy feltérképezd az erősségeidet ezeken a területeken, annak mérlegelése, hogy miként járultál hozzá pozitív módon egy munkahelyi csapat vagy egy csoport, akár osztály működéséhez. Odafigyelsz a kollégáidra? Szimpatikus vagy az ügyfeleknek? A csapattársaid megközelíthetőnek találnak?

Most térj vissza a papírlaphoz, és írd le mindazt a két oszlopba, ami eszedbe jut. Nem csak azokat a dolgokat kell itt felsorolni, amelyekben professzionálisan képzett vagy. Meg kell tudnod indokolni azonban, hogy a felsorolt adottságokat miért tekinted készségeknek, és ehhez át kell látnod, hogy mit tekintünk alapvető emberi kompetenciáknak.

Készítsd el most profi önéletrajzod

Milyen készségeket említsek meg az önéletrajzomban?

Ez itt a millió dolláros kérdés! Vajon mi nyűgözi le munkaadókat? Mi az, amitől felkapják a fejüket? Mit kell mondanod, amitől jobban emlékeznek majd rád, mint a többi jelöltre? Melyek azok a készségek, amelyekkel minden potenciális alkalmazottnak rendelkeznie kell?

Az önéletrajzban megemlített készségek pontos összetétele természetesen attól függ, hogy milyen állásra jelentkezel. Kezdd azzal, hogy alaposan átolvasod a munkaköri leírást, és számba veszed a kulcsfontosságú készségeket, amelyeket megkövetelnek a jelöltektől. Ezekre kell majd nagyon odafigyelned. Érdemes tollat ragadnod, és egy papírra kijegyzetelned a kompetenciákat, amelyekre a munkaköri leírásban utalást találsz. Ezután ne felejtsd el megemlíteni őket önéletrajzodban. Ne füllents – ha nem tudsz lovagolni, ne állítsd azt, hogy tudsz! De hangsúlyozd a releváns készségeidet, és említsd meg, hogy készen állsz elsajátítani új ismereteket és kompetenciákat is.

Kemény készségeid és puha képességeid mellett gondolj az átadható készségekre is. Ezek olyan hasznos tapasztalatok, amelyek többnyire sokfélet feladat sikeres teljesítéséhez hasznosak lehetnek. Ilyenek például a számítógépes ismeretek, a határidők kezelése, a fogalmazás és a szövegértés, valamint az alapvető matematikai jártasság. Ismét alaposan gondold át, mit igényel az adott munka. Ha dadus posztra pályázol, a számítógépes jártasságod valószínűleg irreleváns lesz, de a munkaadók örömmel látnák azt, hogy hatékonyan bánsz az időddel, és ügyesen szervezed meg az feladataidat.

Hogyan bizonyíthatom a készségeimet?

Természetesen egy sikeres önéletrajzhoz nem elegendő csupán a meglévő készségek felsorolása. Olyan kontextusba kell állítanod őket, amelyből kiderül, hogyan sajátítottad el, illetve milyen közegben használtad ezeket. Nyelvtudás közlése esetén például írd le, milyen képesítést szereztél az adott nyelvből, és hogyan kezdted el tanulni. Említhetsz egy pozitív példát arról is, hogy korábbi munkáid során hogyan használtad azt (pl. „Németül beszélő ügyfelekkel tartottam a kapcsolatot”).

Az önéletrajzok különböző sablonjait megtalálhatod online. Ezek ötletet adhatnak az önéletrajzban szereplő adatok különböző lehetséges elrendezési módjáról. Egyes sablonok időrenbe rendezik az információt, kezdve a legfrissebb munkatapasztalatokkal. Más példák az anyagot a megpályázott állás szempontjának megfelelő relevancia sorrendjében állítják össze. Bármelyik lehetőség jó lehet, a körülményeidtől függ majd, hogy melyikre esik a választásod. Ha már 25 éve dolgozol a szakmádban széleskörű és változatos tapasztalattal a hátad mögött, néhány dolgot akár ki is hagyhatsz. Ha emberi jogi ügyvédi állásra pályázol, valószínűleg nem említed majd a nyári melót az egyetemi bár pultja mögött, bár soha nem lehet tudni! Egyesek remekül tudnak összefüggést teremteni látszólag egymástól független területek között.

Ha azonban frissen végzett pályakezdő vagy, valószínűleg még nincs sok tapasztalat a tarsolyodban. Ebben az esetben a munkaadót érdekelheti minden pozíció, amit betöltöttél, hogy jobban ráláthasson a személyiségedre. Egy kétéves bébiszitteri állás ugyanannál a családnál még akkor is releváns lehet, ha történetesen diplomás állásra pályázol egy könyvelőirodába, hiszen bizonyítja a munkád iránti elkötelezettséget, és a munkaadód felé tanúsított lojalitást.

Az önéletrajz formázásának sokféle módja van, ezért célszerű böngészni a sablonokat, hogy megtaláld a számodra leginkább megfelelőt.

Készítsd el most profi önéletrajzod

Milyen készségeket keresnek a munkaadók?

Mint fent említettük, egy adott munkára történő jelentkezéskor kulcsfontosságú alaposan áttanulmányozni a munkaköri leírást, hogy kiderüljön, mely készségeket várja el kifejezetten az álláshirdető. Ám lehetséges, hogy a helyzet mégsem ilyen egyértelmű. Előfordulhat, hogy számos eltérő irányultságú cégnek küldöd el az önéletrajzod egyszerre, vagy akár feltöltöd egy weboldalra, ahol rábukkanhatnak a a potenciális munkaadók.

Ha így áll a helyzet, gondolj arra, mit szeretnél a leginkább kommunikálni magadról. Ha mindenképpen fizetett írói munkát akarsz találni, győződj meg róla, hogy az ezzel kapcsolatos eredményeid hangsúlyos helyen szerepelnek. Elsőként sorold fel a megjelent cikkeidet a diákújságban, említsd meg a személyes blogod, vagy a helyi újságban megjelent írásaid. Ha rugalmasabban akarod megfogalmazni a dolgokat, talán jobban teszed, ha röviden felsorolod az iskolai végzettségeidet és munkatapasztalatodat, különös tekintettel a puha és átadható készségeidre, valamint az új dolgok iránti érdeklődésedre és tanulási vágyadra.

Végül, ha ismersz valakit azon a szakterületen, amelyben szeretnél elhelyezkedni, vagy esetleg van olyan kontaktod, aki hivatásszerűen foglalkozik önéletrajzokkal (pl. emberi erőforrás vagy adminisztratív területről), akkor hihetetlenül hasznos lehet tanácsot kérni tőlük. Melyek azok a dolgok, amelyek valóban megragadják a figyelmüket? Mi találnak lényegtelennek? Jobban érdeklik-e őket a kemény készségek a puha készségeknél?

Fontosabb tippek az önéletrajz készségeket taglaló részéhez

Erősen tanácsos az önéletrajzodba felsorolni a készségeidet, ám ennek a módja sem lényegtelen. Ha a felsorolt készségeknek például nincs jelentőségük a megpályázott állás szempontjából, vagy esetleg túl általánosak lennének, akkor ezek nem lesznek a segítségedre abban, hogy behívjanak egy állásinterjúra. Kérjük, vedd figyelembe az alábbi tippeket:

  • Vizsgáld meg alaposan a munkaköri leírást, mielőtt az önéletrajz készségeket taglaló részének megírásához fognál. Kérdezd meg magadtól, melyek a feltétlenül szükséges készségek ebben a munkakörben? Milyen egyéb készségek segíthetnek abban, hogy sikeres legyél ebben az állásban? Melyek a legfontosabb kompetenciák? Próbáld meg ennek fényében prezentálni a képességeidet.
  • A kemény, munkakörre jellemző készségek a jelöltek számára előírt minimum elvárásként tekinthetők. Ezek azok a képességek, amelyekkel az első rostán való sikeres átjutáshoz a jelöltnek mindenképpen rendelkeznie kell (pl. egy járművezető tudjon autót vezetni, egy programozó ismerjen bizonyos programozási nyelveket). A puha készségek mezeje az a terület, ahol a jelölt remekelhet. Ha például jól kommunikálsz vagy fennakadások nélkül dolgozol csapatban, együttműködőbb, jobb kolléga válhat belőled.
  • Próbálj meg minél konkrétabb lenni. Ahelyett, hogy csak számítógépes ismereteket említenél, írd inkább azt, hogy jártas vagy előadások készítésében, nagyméretű Microsoft Excel fájlok kezelésében, vagy például a HTML kód értelmezésében.
  • Készülj fel arra, hogy az állásinterjú során megemlíts példákat arra, amikor a gyakorlatban alkalmaztad az önéletrajzodban felsorolt sajátos készségeket. Bárki felsorolhat kompetenciákat, de képesnek kell lennie a képesség bemutatására is egy valós életből vett példával.

Kapcsolódó cikkek

Több mint 112 872 felhasználó készítette már el önéletrajzát

Az önéletrajz készítővel gyorsan és egyszerűen létrehozhat egy egyedi és professzionális önéletrajzot 15 percen alatt.

Készítse el önéletrajzát

Növelje az állásszerzés esélyét azzal, hogy professzionálisan megtervezett önéletrajzsablonjainkkal és kiegészítő színvilágunkkal készíti el önéletrajzát.