Referenciák egy önéletrajzban; kötelező vagy opcionális?

Eljön az a pont az életedben, amikor vagy elkezded a karriered, vagy éppen úgy döntesz, hogy tovább lépsz a karrieredben. Ennek megvalósításához dolgoznod kell az önéletrajzodon. Bár az önéletrajz minden részének naprakésznek és imponálónak kell lennie, a referenciák fontossága egy önéletrajzban vitatható.

Készítsd el most profi önéletrajzod

Mik azok a referenciák?

A referenciákat, akiket gyakran ’bíróknak’ is neveznek, olyan személyek, akiknek tapasztalatuk van veled kapcsolatosan szakmai környezetben való együttműködésről, és betekintést nyújthatnak a képességeidről és személyes tulajdonságaidról. A toborzók felvehetik velük a kapcsolatot, hogy objektív véleményt kapjanak a jelölt képességeiről és alkalmasságáról.

Említsek referenciákat az önéletrajzomban?

A referenciák szükségessége magától az üresedéstől függ. Ha egy vállalat egyértelműen kéri, hogy meg adj meg referenciákat az önéletrajzodban, akkor nincs más választásod. Ha azonban ezt nem kérik, akkor jobb, ha nem adsz meg referenciákat. A toborzók inkább egy kompakt, legfeljebb 2 oldalas önéletrajzot részesítenek előnyben, ezért fontos a helytakarékosság. Ezenkívül előnyösebb a referenciák használata a jelentkezési folyamat későbbi szakaszaiban. A referenciák felsorolása hasznos lehet, ha nincs munkatapasztalatod, és ki akarod tölteni az önéletrajzod üres helyeit.

A referenciák megadásának előnyei és hátrányai

A referenciák megadása egy önéletrajzban különféle előnyöket kínál. Az egyik fő előny, hogy hitelessé teszi az önéletrajzod. Az a jelölt, akinek az önéletrajzában szerepel olyan referencia, aki alátámasztja az adott készségekkel kapcsolatos állításokat, hihetőbb lesz, mint az a jelölt, aki nem rendelkezik referenciákkal. Ezenkívül, ha a referenciaként megadott személy az iparágban jól ismert, vagy nagyon komoly pozícióban van egy szervezetben, az pozitív hatással lehet a toborzóra. A referenciák hozzáadása azonban hátrányos is lehet. Mint korábban említettük, a referenciák hozzáadása helyet igényel, és ez kevés lehet, ha megfelelő tapasztalattal rendelkezel. Feleslegesnek is tekinthető, mivel még csak a jelentkezési folyamat elején jársz.

Referenciák típusai

Nagyon valószínű, hogy az évek során más személyekkel dolgoztál együtt valamilyen munkakapcsolatban. Ezek a személyek lehetnek:

 • A munkáltatód. Mint korábban említettük, a toborzó felveszi a kapcsolatot egy referenciával, hogy megkérdőjelezze a kompetenciáid és a személyiséged. A hierarchiában feletted álló volt kolléga nagyszerű referencia lehet, mert meggyőzheti a kérdezőt megbízhatóságodról és pontosságodról.
 • Egy közvetlen kolléga. Valaki, aki veled dolgozott egy projekten, tökéletesen megfelel az állításaid alátámasztására, mivel személyes tapasztalatai vannak a képességeidről és személyiségedről. Különösen, ha magasabb beosztásban dolgoztál, mint a volt munkatársad, mert támogatni tudja a vezetői képességeidre vonatkozó állításokat.
 • Oktatók. Előfordulhat, hogy hiányzik a munkatapasztalatod, és ezért nem ismersz olyasvalakit, aki szakmai szinten tudna támogatni téged. Alternatív megoldásként megadhatsz egy oktatót is mint referencia.

A referenciák kritériumai

Ne feledd, hogy a referenciák nagyban befolyásolhatják a felvételed esélyeit. Biztosnak kell lenned abban, hogy nagy valószínűséggel pozitív véleményt mondanak rólad, mint szakemberről. Ezenkívül ügyelj arra, hogy ne adj meg szomszédot, barátokat vagy családtagokat, mint referencia, mert elfogultak lehetnek.

Hogyan szerezzünk referenciákat

Fontos, hogy engedélyt kérj, mielőtt bárkit is megadnál referenciaként. Ennek különböző módjai vannak, a közted és a referencia közötti kapcsolattól függően. A jóváhagyás kérésének legjobb módja személyesen, szemtől szemben, mivel így elmagyarázhatod, hogy milyen munkára jelentkezel, és megtudhatod, mit gondolnak rólad, mint szakemberről. Ellenkező esetben elegendő egy e-mail vagy egy másik online platformon küldött üzenet. Általában próbálj meg legalább három referenciát találni az önéletrajzodhoz.

Alternatív referenciák kevés / nulla munkatapasztalat esetén

Lehetséges, hogy az évek során nem szerzetél sok munkatapasztalatot, és ezért nincs olyan, akit referenciaként megadhatnál. Ebben az esetben más típusú személyeket is megadhatsz, hogy hitelesebb legyen az önéletrajzod. Mint ahogy korábban említettük, megadhatsz egy oktatót, mint referencia. Ha például ez a személy dolgozott veled egy diplomamunkánál, akkor tanúsíthatja a szervezési és kutatási képességeidet. Ha egy iskolán kívüli klub tagja voltál, például megkérheted az edzőt, mint referenciát. Egy másik példa lehet egy önkéntes koordinátor, ha korábban önkéntes munkát végeztél esetleg. Bár a toborzók a hivatásos referenciákat, ’bírókat’, részesítik előnyben, ezek az alternatívák biztosíthatják, hogy neked is esélyed legyen a munkára.

Hogyan és hol helyezzük el a referenciákat az önéletrajzban?

Ne feledd, hogy a referenciákat az önéletrajz végén add meg. Ennek tartalmaznia kell teljes nevüket, munkakörüket, munkáltatójukat és egy rövid leírást a velük való kapcsolatodról. Annak ellenére, hogy a referenciák elérhetőségének megadása gyakori, hasznos lehet, ha úgy döntesz ezeket nem adod meg. Először is, ha a toborzó felveszi veled a kapcsolatot, hogy megkérdezze referenciáid elérhetőségeit, akkor már tudod, hogy komoly jelöltnek tartanak téged, mert háttérellenőrzést végeznek. Másodszor, ha már tudod, hogy elvégzik a háttérellenőrzést, tájékoztathatod a referenciákat arról, hogy hamarosan hívhatják őket emiatt, és felkészítheted őket. Előfordulhat az is, hogy a referenciáid nem szeretnék, hogy az elérhetőségük nyilvános legyen, ha az önéletrajzod esetleg online platformon is fenn van.

referenciak egy oneletrajzban

Készítsd el most profi önéletrajzod

Referencia előkészítése egy híváshoz

Miután megtudtad, hogy a toborzó felveszi a kapcsolatot a referenciával, felkészítheted őket, hogy maximalizáld a saját felvételi esélyeid. Ennek többféle módja van. Első lépésként tájékoztatni kell őket a helyzetről, a megpályázott állásról (ha lehetséges, meg kell adni a munkaköri leírást) és a szervezet nevét. Arra is megkérheti a referenciákat, hogy emeljenek ki konkrét képességeket és eredményeket, amikor felhívja őket a toborzó. A toborzók általában hasonló kérdéseket tesznek fel a referenciáknak a pályázóval kapcsolatban. Ide tartoznak a foglalkoztatás kezdetének és befejezésének dátumával, a távozás okával, a felelősséggel, a pontossággal, az erősségekkel és a gyengeségekkel kapcsolatos kérdések, a jelentkező másokkal hogyan jön ki stb.

Tennivalók és nem referenciaok megemlítése

A fenti információk mellett az alábbiakat is fontos figyelembe venni:

 • a referenciákat betűrendben add meg
 • mondj köszönetet nekik, ha megkaptad az állást
 • maradj kapcsolatban a referenciaként megadott személyekkel
 • mindig az adott állás szempontjából releváns referenciákat válassz
 • ne add meg referenciaként olyasvalakit, akinek rossz tapasztalata volt veled
 • ne adj meg elavult referenciát az önéletrajzodban. Ha van elég munkatapasztalatod, akkor nem kell a legelső munkaadót referenciaként használni
 • ne legyen túl hosszú a referencialistád. Próbálj meg három, maximum öt referenciát megadni.
 • ne írd bele az önéletrajzodba, hogy „referenciákat kérésre”, mivel ez teljesen felesleges. A toborzók tisztában vannak azzal, hogy kérhetnek referenciákat, ha szükségük van valakire az állításaid alátámasztására.

Kapcsolódó cikkek

Több mint 112 872 felhasználó készítette már el önéletrajzát

Az önéletrajz készítővel gyorsan és egyszerűen létrehozhat egy egyedi és professzionális önéletrajzot 15 percen alatt.

Készítse el önéletrajzát

65% -kal nagyobb eséllyel kap munkát