Hogyan írjunk önéletrajzot munkatapasztalat nélkül?

Épp most fejezted be a tanulmányaidat, és szeretnél belépni a munkaerőpiacra? Megijeszt a lehetőség, hogy munkaatpasztalat nélkül nem találsz állást? Nem tudod, hogyan fogj az önéletrajzíráshoz megelőző munkahelyi tapasztalatok nélkül? Aggodalomra semmi ok! Bár a munkatapasztalat minden önéletrajz fontos része, mégsem elengedhetetlen ahhoz, hogy állást találj, hiszen a munkaerőtoborzók egyéb tényezőket is figyelembe vesznek, mint például a jelentkező hozzáállása vagy adottságai. Éppen ezért fontos tudnod, hogyan alkoss olyan önéletrajzot, ami hatékony, világos, tömör, jól szerkesztett és szépen kiemeli a legjobb tulajdonságaidat. A CVmaker megtanít rá, hogyan írj munkatapasztalat nélkül is ütős önéletrajzot. Továbbá önéletrajzmintát is nyújtunk munkatapasztalat nélküli önéletrajz elkészítéséhez, hogy biztosan megtaláld a neked való munkát.

Készítsd el profi önéletrajzod most

Hogyan írjunk jó önéletrajzot munkahelyi tapasztalat hiányában

Ha még nem fejezted be az egyetemi tanulmányaidat vagy nincsen egyetemi végzettséged, esetleg szerződés nélkül dolgoztál, elképzelhető, hogy nem tudod, hol kezdd az önéletrajzod írását, amit elküldenél cégeknek álláskereséshez. Sokan találják magukat ilyen helyzetben, így a tapasztalat hiánya nem lesz akadály az álláskeresésben.

Az első lépés minden állásjelentkezés esetében az önéletrajz bemutatása a cég felé. Ne feledd, hogy rengeteg jelentkezővel versenyzel, és lehetséges, hogy sokan közülük rendelkeznek tapasztalattal. Ezért fontos, hogy mindent beleadj az önéletrajzodba, és ne hagyj ki egy részletet sem, ami bemutatja a képzettséged és rátermettséged a munkára.

Rengeteg cég preferálja a fiatal jelentkezőket, mert tudják, hogy teljes erőbedobással tanulják egy új állás vagy szakma minden csínját-bínját. De ahhoz, hogy az önéletrajzod feltűnjön a munkaerő-toborzónak, tökéletesen kell megírnod és tudnod kell, hogyan kommunikáld mindazt, amit adni tudsz a cégnek úgy, hogy kitűnj a többi jelentkező közül és eljuss a következő lépésig.

A CVmaker javaslatai önéletrajzíráshoz munkatapasztalat nélkül

A legfontosabb tanácsunk az, hogy igazítsd az önéletrajzod minden egyes esetben az álláshoz, amire jelentkezel. Az egyik leggyakoribb hiba önéletrajzíráskor az, ha az ember egy változatot készít, amit aztán minden állásajánlatra beküld. Így azonban az önéletrajz személytelen lesz, és nehezen ragadja meg a toborzó figyelmét. Ha nincs elegendő munkatapasztalatod, ennél egy kicsit jobban meg kell erőltetned magad.

Nézz utána egy kicsit a cégnek, ahova jelentkezel. Ellenőrizd, hogy mik a tevékenységeik, mekkora a hozama, melyek a működésének az alapelvei. Ezen túl rendkívül fontos teljes figyelmet fordítani az állás leírására és a funkciókra, amelyet az újonnan felvett munkaerőnek be kell majd töltenie. Ezeknek az információknak a segítségével tudod majd az önéletrajzod a legmegfelelőbben igazítani az álláshirdetés tartalmához és a cég profiljához, előtérbe helyezve mindazt, amit adni tudsz a képzettséged és személyes képességeid alapján.

Emeld ki az önéletrajzodban mind a kemény, mind pedig az úgynevezett puha képességeidet. A kemény képességek közé tartoznak a gyakorlati ismeretek, amelyeket gyakornokként, valamint a tanulmányaidon kívüli tevékenységeid során szereztél. Ilyenek lehetnek például egyetemi vagy iskolai projektek, pubblikációk, tanulmányok és még sok más. A kemény képességek közé tartoznak a nyelvismeretek is, a számítógépes ismeretek, meghatározott gépezetek kezelése stb. A puha képességek pedig a személyiségi jegyeidhez és személyközi kapcsolataidhoz köthetők. Például a vezetői véna, a kommunikációs képességek, a társasági érzék és a másokkal való interakciók létesítésének képessége, a csapatmunkára való hajlam, a pozitív hozzáállás, a motiváltság, a meggyőzőerő, a nyomás alatt elért magas teljesítmény, az érdeklődési köreid és ehhez hasonlók.

A munkaerőközvetítők egyre több figyelmet fordítanak a transzverzális kompetenciákra, hiszen a képzés mennyisége az idő előrehaladtával változhat, a transzverzális képességek azonban velünk születettek, így kevésbé tanulhatóak. Ezért elemezd ki a személyiséged erősségeit, és tedd bele az önéletrajzodba.

Akár hiszed, akár nem, ha a személyes képességeid megfelelnek a betöltendő pozíciótól elvártaknak, jó eséllyel megszerezheted az állást (például ha társasági ember vagy és jók a meggyőző és kommunikációs képességeid, könnyen találhatsz magadnak állást egy kereskedelmi cégnél akkor is, ha nincs tapasztalatod).

Igyekezz értesülni a téged érdeklő munkakör szektorának fejlődéséről, változásairól, és add vissza ezeket az ismereteket az önéletrajzodban. Mindig csatolj a jelentkezésedhez egy motivációs levelet, amelyben elmagyarázod, hogy miben tudnál hozzájárulni a cég sikeréhez, és hogy miért szeretnéd megkapni a munkát.

Mivel nincs tapasztalatod, a motivációs levélen kívül fontos, hogy csatolj a jelentkezésedhez ajánlólevelet vagy referenciákat. Kérhetsz ajánlólevelet volt egyetemi tanárodtól vagy a cégtől, ahol a gyakorlati helyedet töltötted. Ezekből a levelekből megtudhatja a munkaerőtoborzó, hogy alkalmas vagy a munkára, amelyre jelentkezel, és ez minden esetben megkülönböztet majd a többi jelentkezőtől, akiknek kevésbé teljes a jelentkezési anyaguk.

Egy munkatapasztalat nélküli önéletrajz létfontosságú eleme, hogy ne legyen kitöltve üres mondatokkal, amelyek semmilyen információval nem szolgálnak. Kerülj minden fölösleges közlendőt. Az önéletrajznak világosnak és tömörnek kell lennie, különben a toborzó beleunhat a hosszú bekezdések olvasásába, amelyek semmi lényegeset nem tartalmaznak, és úgy dönthet, inkább más jelentkezőt preferál.

Ne állíts soha valótlanságot a megadott adatokban, mert ez a felvételi szóbeli részében a károdra válhat. Mindig olyan információval szolgálj, ami megfelel a valóságnak. Például ha alapszinten beszéled az angolt, ne állítsd, hogy tökéletesen birtokában vagy a nyelvnek.

Készítsd el profi önéletrajzod most

A munkatapasztalat nélküli önéletrajz ideális felépítése

Személyes adatok

Ebben a szakaszban a keresztneved és vezetékneved kell megadnod, a címed, az email-címed és a telefonszámod, ahol mindig elérhető vagy, ha keresne a cég. Fontos, hogy komoly email-címed legyen, és lehetőség szerint tartalmazza a teljes neved. Ne felejtsd el hozzáadni a cég email-címét az email-kontaktjaidhoz, vagy ellenőrizd gyakran a spam fiókodat, hogy ne kerülje el a figyelmed az esetleges válaszlevél a cégtől.

Ha van teljes és naprakész szakmai profilod egy közösségi oldalon, mint például a LinkedIn, azt ebben a részben bátran megemlítheted. Megadhatsz továbbá linket a saját blogodhoz vagy weboldaladhoz, ha van köze ahhoz a szektrohoz, amelyben a cég, ahová jelentkezel, tevékeny. Ha a weboldalad ilyen szempontból nem releváns, inkább ne említsd meg.

Ami a születési dátumodat és állampolgárságodat illeti, csak akkor tüntesd fel őket, ha a cég kifejezetten kéri ezt az álláshirdetésben, hogy elkerüld az esetleges diszkriminációt.

Hozzáadhatsz ehhez a részhez egy rövid összefoglalót a szakmai céljaidról (legfeljebb öt mondatban). Írd le, hogy mit vársz szakmai szempontból ettől a pozíciótól, és hogy mivel tudnál hozzájárulni a cég munkájához.

Munkatapasztalat

Ezt a részt a legnehezebb megírni, ha nem rendelkezel munkatapasztalattal. Felsorolhatod a gyakorlati helyeket, amiket betöltöttél a tanulmányaid alatt, akár kötelezőek, akár önkéntes jellegű szolgálatok voltak. Megemlíthetsz itt ösztöndíjakat is, amiket elnyertél, (Erasmus vagy Leonardo, például), vagy bármilyen önkéntes tevékenységet, ami kapcsolódik a munkához, amire pályázol.

Felsőbb szintű képzés

Itt jelezd a végzettséged szintjét. Elég, ha megemlíted a legmagasabb végzettséged szintjét (ha például van diplomád, nem szükséges megemlítened a főiskolai vagy középiskolai végzettséged). Ha van alapszintű diplománál magasabb szintű végzettséged, például mesteri vagy doktori képzésben vettél részt, annak is ebben a részben van a helye. Ha a tanulmányaid során kiemelkedő eredményeket értél el, fontos arra is felhívnod a figyelmet.

Ezt követően sorold fel az összes képzést, amiben részt vettél, konferenciákat és szemináriumokat is beleértve, ahol jelen voltál, ha relevánsak a megpályázott állás szempontjából.

Ajánlatos ezeket az információkat fordított időrendi sorrendbe rendezni, hogy a legfrissebb képzések legyenek legfelül, és az évszámok csökkenő sorrendben következzenek egymás után. Így a munkaerő-toborzó azokat a képzéseket látja először, amelyekben a közelmúltban vettél részt, hiszen ez az, ami a céget a leginkább érdekelheti. Ne felejts el megadni minden fontos adatot: az intézmény nevét, ahol tanultál, az oktatás tárgyát, a képzés kezdetének és végének évszámát.

Nyelvtudás és folyamatban lévő képzések

Ebben a részben említsd meg a gyakorlati ismereteidet, a nyelvtudásod és a számítógépes kompetenciáid. Ami a nyelveket illeti, a nyelvismereteid valós szintjét add meg: alapfok, középfok vagy felsőfok. Ha idegen nyelvből diplomáztál, itt említsd meg, a tanulmányaid dátumával együtt. Nagyon fontos, hogy ne füllents a nyelvtudásoddal kapcsolatban, mert ez könnyen ellenőrizhető a felvételi elbeszélgetés során.

Ebben a részben kell felsorolnod a technikai és informatikai ismereteidet is. Ezek a kemény képességek, amelyekről korábban beszéltünk, mint a számítógépes programok ismerete és használata, például az Office programcsomag, táblázatkezelő programok vagy specifikus célokra használt szoftverek. Ide tartoznak továbbá a programozási ismeretek vagy egyéb technikai jártasság, amelynek birtokában vagy, legyen az élelmiszergyártás, járművezetés, speciális gépek kezelése vagy bármi egyéb. Ne feledd, hogy azokat az ismereteidet vedd be a szövegbe, amelyek relevánsak a megpályázott állás szempontjából, a többire nem lesz szüksége a munkaerőszervezőnek.

Személyes érdeklődési kör és elért eredmények

Ebben a részben írhatsz a hobbijaidról és az érdeklődési köreidről. Ha sportolsz és nyertél versenyt, ez az a szakasz, ahol ezt megemlítheted. Ha sokat utaztál vagy éltél külföldön, esetleg nyelvet tanultál, itt arról is említést tehetsz, még akkor is, ha nincs róla papírod. Ezen kívül ebben a szakaszban írhatsz a transzverzális kompetenciáidról, amelyek bemutatják a személyiséged és kidomborítják a személyes profilod, valamint az erősségeidet: a társasági érzékedet, a kommunikációs készséged, a meggyőzőerőd, a csapatmunkára való hajlamod, a motiváltságod, kreativitásod, az alkalmazkodó készséged, az éles eszed és a többit. Részletezd az erősségeidet és fejtsd ki röviden a kemény képességeidet, egy-egy sort szánva mindegyikre, és ügyelve rá, hogy ne legyenek benne semmitmondó szövegrészek.

Egyéb információk

Ebben a részben kitérhetsz mindarra, amit fontosnak tartasz megemlíteni az állás szempontjából. Például ha azonnal tudod kezdeni a munkát, ha a munkaidő szempontjából rugalmas vagy, ha vállalod, hogy a munka miatt várost vagy országot válts, ha a munka kedvéért képes lennél rendszeresen utazni stb.

Végül az önéletrajzod alá kell írnod és le kell dátumoznod. Ne felejtsd el frissíteni az önéletrajz dátumát. Egy három-négy évvel ezelőtti dátumú önéletrajz nemcsak elavult hatást kelt, hanem nagyon rossz benyomást is tud tenni a toborzóra.

Készítsd el profi önéletrajzod most

Kapcsolódó cikkek

Több mint 112 872 felhasználó készítette már el önéletrajzát

Az önéletrajz készítővel gyorsan és egyszerűen létrehozhat egy egyedi és professzionális önéletrajzot 15 percen alatt.

Készítse el önéletrajzát

Növelje az állásszerzés esélyét azzal, hogy professzionálisan megtervezett önéletrajzsablonjainkkal és kiegészítő színvilágunkkal készíti el önéletrajzát.